• Početna>
  • Vesti>

A. Dunđerin povodom 1. “Kaktusa” u KM: Za kulturu vam ne trebaju velike sale ni projekti

Festival dečijeg stvaralaštva “Kaktus” (FEDES 2019) održaće su u Kosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ od petka do nedelje (20.-22. septembar). Učešće na festivalu prijavilo je sedamdeset dece iz Štrpca, Gračanice, Stanišora-Gnjilana, Kosovske Kamenice, Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i Kosovske Mitrovice.

Između ostalog, gosti „Akvarijusa“ biće i Crkveni hor „Car Dušan“ iz Štrpca, Muzička škola „Stevan Hristić“ iz Stanišora, Amatersko pozorište „Janićije Popović“ Doma kulture Gračanica, Škola karikature Gračanica, pevačka grupa i dramska sekcija Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Kosovske Kamenice.

Na festivalu će biti predstavljena umetnost dece do 14 godina.

Organizator festivala je Privatni kulturni centar „Akvarijus“, a domaćini festivala „Mali atelje“ i „Mali teatar“. FEDES 2019. nije deo projekta, i finansiran je od izvornih prihoda „Akvarijusa“, kao i od pomoći prijatelja: Etno selo „Zavičaj“ (Banov Do-Zvečan), neformalna grupa UM za mlade (Kosovska Mitrovica), ugostiteljski objekat „Kovin“ (Zvečan), autoprevoznik „Tandems“ (Štrpce) i portal „Alternativna“ (Kosovska Mitrovica). Medijski sponzori festivala su i: Radio Kosovska Mitrovica, Radio Kontakt plus (Kosovska Mitrovica, RTV Mir (Leposavić) i RTV KiM (Priština-Čaglavica).

Urednik programa prvog Festivala Aleksandar Dunđerin kaže gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice da će specifičnost Festivala biti u tome što će tokom sva tri festivalska dana, vidljiva biti isključivo deca koja će biti zadužena apsolutno za sve.

“Mi smo zamislili to zapravo tako da deca i vode festival, i da budu domaćini i da budu učesnici. I nije dobro čak ni to što ja sad ovde gostujem. Trebalo je da to bude neko iz Malog ateljea i Malog teatra koji su pri Akvarijusu, a koji su zapravo domaćini. Mi smo želeli da se sklonimo i da njima pružimo tu tehničku podršku” kaže Dunđetrin i dodaje da Festival okuplja oko 70 dece sa svih strana Kosova i Metohije.

On napominje da je rad sa decom zapravo primarna delatnost PKC -a “Akvarijus”.

“Mali atelje koji vodi Miljana Dunđerin postoji već pet godina, što znači da je počeo sa radom pre nego što je naš mali centar oformljen. Tu je i Mali teatar, koji vodi glumica Dunja Nikolić, to je mala dečja i omladinska pozorišna grupa koja postoji od 2017. godine i koja je imala četiri premijere. Tako da nije ovo ništa čudno što novu sezonu otvaramo upravo ovakvim događajem” priča Dunđerin.

Govoreći o kamernoj sceni na kojoj će kompletan festival biti održan, a koja se svodi na 130 kvadrata koliko galerija Akvarijus ima, Dunđerin kaže da je cilj zapravo da se pokaže da velika sala nije potrebna da biste imali visoku umetnost.

“Jeste to kamerna scena, ali i kada smo sve ovo počinjali mi smo i želeli da pokažemo da vi možete imati kulturu, da čak možete imati i visoku umetnost i veoma zahtevne programe u 130 kvadrata, da vam za to nisu potrebne neke velike sale . Inače je to tendencija u svetu, da zapravo funkcionišu ti mali kulturni centri koji su reprezentativni ” poručio je Dunđerin.

Posebna zanimljivost koja prati ovaj festival jeste činjenica da sem PKC-a Akvarijus i prijatelja kulture, iza festivala ne stoji apsolutno niko.

“Želimo da animiramo čitavu društvenu zajednicu da učestvuje u kulturnom životu grada. Tako da ovo nije deo nikakvog projekta, iza ovoga ne stoji nijedna institucija, nikakva fondacija nije dala novac, već su to isključivo radili privatnici koji ovde rade i pojedinci koji su pružili pomoć na razne načine, a tu su i naši izvorni prihodi. Mislim da je to lepo, da je to čisto a to je dečji festival i to je važno” kaže Dunđerin.

On naglašava da je Kosovska Mitrovica pokazala da ima i sluha i osećanja da to uradi nezavisno od toga da li ima para.

“Zahvalni smo svima koji su učestvovali u tome. Možda to i nije baš dovoljno, ali jeste jedan početak. Svi mi očekujemo da dođe novac od negde i ajde onda nešto da radimo. Ali, hajde da ulažemo u kulturu i mi kao pojedinci ako nam je to potrebno” dodaje Dunđerin.

Prvi dan festivala biće posvećen likovnim umetnostima (petak 20. septembar). Od 18 sati biće otvorena izložba dečijih radova „Malog ateljea“ (Kosovska Mitrovica), Škole karikature (Gračanica), kao i učenika osnovnih škola „Desanka Maksimović“ (Kosovska Kamenica), „Sveti Sava“ (Žerovnica), „Dositej Obradović“ (Kosovska Mitrovica). Posle izložbe predviđena je likovna umetničko-edukativna radionica koju vode Miljana Dunđerin i Maja Todić (Gračanica).

Sledećeg dana (subota, 21. septembar) svi učesnici će se od 16:30 okupiti na kreativnoj radionici „Kaktus“ koju će u „Akvarijusu“ voditi Miljana Dunđerin i Nikola Ilić (Gračanica). Muzičko-književni program se nastavlja od 18 časova nastupom Crkvenog hora „Car Dušan“ (Štrpce), učenika muzičkih škola „Stevan Hristić“ (Stanišor-Gnjilane), „Miodrag Vasiljević“ (Kosovska Mitrovica), pevačke grupe Osnovne škole „Desanka Maksimović“ (Kosovska Kamenica), te solo nastupima Marte Simić na vilolini (Leposavić), kao i recitatora i pevača Simonide Rakočević (Gračanica), Jakova Jakšića (Zubin Potok) i Olge Jakšić (Kosovska Mitrovica).

Poslednjeg dana festivala (nedelja, 22. septembar) od 11 časova predviđena je radionica glume koju vode Dunja Nikolić i Milica Mandić. Od 12 časova Amatersko pozorište „Janićije Popović“ (Gračanica) izvešće lutkarsku predstavu „Guliver u zemlji lutaka“, dramska sekcija Osnovne škole „Desanka Maksimović“ (Kosovska Kamenica) takođe lutkarsku predstavu, a Dečija i omladinska pozorišna trupa „Mali Teatar“ (Kosovska Mitrovica) predstavu „Mali princ“.

Ulaz na sve programe u okviru Festivala dečijeg stvaralaštva je besplatan.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još