• Početna>
  • Vesti>

K. Mitrovica: Novih 500 kvadrata za PU “Danica Jaramaz”

Predškolska ustanova „Danica Jaramaz“  u Kosovskoj Mitrovici za nekoliko meseci će dobiti dodatnih 500 kvadrata novoizgrađenih prostorija, zahvaljujući čemu će se ispuniti uslovi za komotniji i lakši rad sa decom.

Kako je danas rekao predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić  tender je raspisan i za mesec dana se očekuje početak radova.

Spirić kaže da je u saradnji sa Vladom Srbije i Kancelarijom za KiM, Opština obezbedilapreko 18,5 miliona dinara za ovaj projekat.

Direktorica PU „Danica Jaramaz“ Gorica Marinković kaže da je u školskoj 2019/2020. godini, ova ustanova upisala 710 mališana, što  na celodnevnom boravku,  što na predškolski program.

„To je za 60 više u odnosu na prošlu godinu. Naša država je to prepoznala i ovih dana će se krenuti sa izgradnjom aneksa i nadamo se da ćemo sledeće godine biti u prilici da primimo svu decu čiji roditelji su zainteresovani  za boravak kod nas“ kaže Marinković.

„Zanimljivo je da je pre svega cilj da se promovišu zdrave životne navike. Izgradićemo sportsku halu za rekreaciju dece, a biće izgrađene i nove sobe. Ovo je samo jedan od projekata koji su predviđeni  novim paketom mera Vlade Srbije“ rekao je Spirić i podsetio da je pre godinu i po dana sa radom počelo novo obdanište u Bošnjačkoj mahali.

„ Potrebno nam je jedinstvo. Naša odluka je da budemo odani državi jer mi drugu državu sem Srbije nemamo. Jedino kroz nju, koja nam nesebično pomaže, moramo da budemo istrajni i ne smemo podleći nikakvim pritiscima“ poručio je Spirić i zahvalio Vladi Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću i Kancelariji za KiM na kako je rekao „ nesebičnoj podršci“.

Načelnica školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Jasmina Dedić poručila je da  je ulaganje u predškolsko obrazovanje od neprocenjive važnosti jer je ono temelj daljeg intelektualnog razvoija dece.

„Ulaže se u škole, u opremu neophodnu za praćenje procesa reformi ali je posebno važno i posebno je zadovoljstvo što se proširuju predškolske ustanove, koje su temelj obrazovanja. U ime Ministarstva prosvete, zahvaljujem Vladi Srbije, Kancelariji za KiM ali i lokalnoj samoupravi  koja prepoznaje i stavlja akcenat na obrazovanje“ naglasila je Dedović.

PU „Danica Jaramaz“ posetio je i potpredsednik Srpske liste Igor Simić, koji je posebno pozdravio vaspitače i pedagoge  jer oni kako je rekao „obrazuju buduću intelektualnu elitu našeg grada“.

„Hvala vam što brinete za našu decu. Hvala što ste čak i pod onim sirenama ostali uz našu decu, čuvali ih i što činite njihovo detinjstvo lejpšim“ istakao je Simić.

On je posebno naglasio da  zahvaljujući fiskalnoj reformi u Srbiji, uskoro sledi povećanje plate u javnom sektoru, pa i u ovom vrtiću i da to znači da neko o srpskom narodu na KiM brine, obzirom da se na području KiM trenutno, sredstvima Vlade Srbije finansira oko 360 projekata..

„Zato je značajno da budemo jedinstveni, složni i zajedno sa našom državom da se trudimo da našoj deci  obezbedimo bolju budućnost u ovom gradu a i šire“ rekao je Simić.

Inače, doprinos proširenju predškolske ustanove, dao je i gradonačelnik Opštine Severna MItrovica Goran Rakić, koji je nobezbedio 8 ari placa za te svrhe.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još