• Početna>
  • Vesti>

Brnabićeva u Berlinu, može li Nemačka da modifikuje čvrst stav o nemenjanju granica

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić putuje danas u Berlin, gde će se, u sredu, sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a diplomata Zoran Milivojević smatra da će tokom posete dominirati bilateralni odnosi, ali tu su, kaže, i druge dve teme koje su za Srbiju izuzetno važne – pitanje Kosova i Metohije i evropske integracije.

Milivojević ocenjuje da će poseta predsednice vlade Berlinu biti prilika da se čuje da li je Nemačka spremna da “malo modifikuje” čvrst stav po pitanju promena granica u Evropi.

On dodaje da je “nemački stav da ne menja stav”, kao i da se ne slaže sa rešenjima koja su ponovo na dnevnom redu, međutim, ukazuje da, s druge strane, američka administracija prihvata tezu o potrebi kompromisa, te i da Rusija nema ništa protiv toga, jedina razlika je, napominje, što Amerikanci više podržavaju Albance, a Rusi su na stanovištu da prihvataju ono što odgovara Srbiji.

“Pitanje je koliko će Nemačka uspeti da održi svoju poziciju ukoliko velike sile nađu nekakav ‘modus vivendi’. U tom slučaju će Nemačka biti u delikatnoj situaciji, ali to je nešto što će ostati i političarima posle Angele Merkel, jer se to pitanje neće rešiti odmah”, rekao je Milivojević za Tanjug.

Poseta Berlinu, dolazi nakon premijerkine posete Luksemburgu i sastanka sa premijerima zemalja Višegradske grupe, a Đukanović napominje da je značajno da se povećava obim poseta i da se definitivno potvrđuje spoljno politički interes Srbije – članstvo u EU.

Izvor RTV

Comments

Pročitaj još