Za kompromis potrebno dvoje: Kosovo i Srbija, takse i Interpol

Politički analitičar, Beljulj Bećaj , ne isključuje mogućnost dodatnog zaoštravanja odnosa između Kosova i Srbije.

Najava većine političkih partija koje će se takmičiti na izborima na Kosovu u oktobru da će takse od sto posto koje su nametnute Srbiji i BiH ostati, ako one bude na vlasti, i izjava srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da će podneti ostavku ako Kosovo na narednoj sednici Interpola u Čileu dobije zeleno svetlo za prijem u tu organizaciju, ne daju razlog za optimizam kada je u pitanju nastavak procesa normalizacije odnosa između dve zemlje koji je već dugo u zastoju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, kazao je da “ne postoje ni policijski, ni politički, ni pravni razlozi“ da Kosovo na sednici Interpola, koja će takođe biti održana u oktobru, bude primljeno u tu policijsku organizaciju.

Analitičari ističu da je za svaki dijalog potrebna spremnost dve strane.

Male su šanse, mišljenja je politički analitičar Beljulj Bećaj, da će doći do nove politike, a velika je, kako tvrdi, verovatnoća da ćemo videti već viđene scenarije.

Nemačka i SAD

To se, ističe, odnosi na Kosovo i na Srbiju.

“Dok su ove elite na vlasti ja ne očekujem kvalitetne promene, naprotiv, ne isključujem mogućnost da će se kosovsko-srpski odnosi zakomplikovati, ukoliko se ne nađe jedinstven pristup između Nemačke i SAD-a oko modela sporazuma“, kaže Bećaj.

Nerealno je očekivati, smatra on brzo rešenje, jer je tokom dosadašnjeg dijaloga stvoren veliki konceptualni jaz .

“Suštinsko pitanje je vezano za razgraničenje, odnosno , podelu… Preduslov je da se stvori jedinstven unutrašnji pristup koji će se uklopiti u spoljnokopolitički pristup Berlina i Vašingtona. Kosovo, za razliku od Srbije, ima jedan dodatni, ozbiljan problem. Neke stranke su svoju izbornu politiku svele na populistički program povezan s taksom, tako da će biti veoma teško očekivati da će doći do preispitivanja određenih pitanja ukoliko one preuzmu vlast ili postanu deo koalicione vlasti“, smatra Bećaj.

Nakon što su carine na robu iz Srbije i BiH uvedene, spoljnopolitički analitičar, Denis Avdagić, nije bio optimističan da će se to pitanje brzo i uopše rešiti s tadašnjom Vladom na Kosovu, jer se, kako navodi, radi o začaranom krugu odnosa sa Srbijom u kojem je dodatno i BiH bila kolateralna žrtva.

Čitava priča je, ističe, uzavrela upravo zbog pitanja Interpola, ali i povlačenja priznanja Kosova, što je operacija koju u nekoj meri, kaže, uspešno provodi Srbija uz podršku Rusije.

“To naravno osim simboličkog značaja nije donelo ništa dobro ni Srbiji ni Kosovu, a šteta je na kraju multiplicirana uvođenjem carina.“

Sada je, za razliku od ranijeg razmišljanja, ipak sklon verovati da će se to pitanje lakše rešiti nakon kosovskih izbora.

Političko iskustvo novog komesara za proširenje

Čini mu se da su političke snage naklonjenije kompromisima u prednosti.

“No za svaki dijalog je potrebna spremnost ne samo jedne strane. Nemoguće je očekivati od Kosova da povuče ustupak, a da Srbija nastavi identičnu politiku. Stoga je važno da i srpska diplomatija, a pre svega predsednik Vučić iskoristi priliku promene vlasti za normalizaciju zategnutih i štetnih odnosa. Verujem da će Kosovo povući čak i prvo ustupak, verovatno suspenzijom odluke o carinama, i tu priliku će trebati iskoristiti žurno i konstruktivno“, kaže Avdagić.

Smatra da su sve strane svesne da dosadašnji pristup reakcijama na međuodnos ne doprinosi nikome.

“Spoljni posrednici su naravno neophodni, ali kao što sam kazao, mislim da će nova Vlada Kosova biti spremna na povlačenje prvog poteza. S druge strane pregovori sa Srbijom će biti nešto kompleksniji, i tu će sigurno biti dodatnih zahteva ili bolje rečeno prohteva. U EU Komisiji bi se proširenjem i susedstvom trebao baviti mađarski kandidat Laszlo Trocsanyi kome odnosi u regiji neće biti nepoznanica, a sam ima prilično veliko i široko političko iskustvo. Dodajmo tome da kao kandidat Viktora Orbana može lakše otvarati vrata u Beogradu tako da je to u startu dobra početna pozicija što se tiče Unije.“

Meju Palmer, novi specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, zaključuje Avdagić, je vrlo optimistično pristupio ideji obnavljanja pregovora Kosova i Srbije i ima svežu političku energiju, “tako da kad podvučemo crtu, moj lični utisak je da treba svakako očekivati pozitivne pomake“.

Centralnoj izbornoj komisiji Kosova predate su liste kandidata za članove sedmog saziva Skupštine Kosova, koji će biti birani na oktobarskim vanrednim izborima, podnelo je 25 političkih partija, koalicija i pojedinaca.

Izvor: Radio KOntakt plus / Danas


Comments