• Početna>
  • Vesti>

Stojanović: CIK pod pritiskom vlasti doneo odluku o zabrani glasanja bez kosovskih dokumenata

Povodom odluke Centralne izborne Komisije Kosova (CIK) da na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima građani mogu da glasaju samo sa kosovskim dokumentima, politički analitičar iz Beograda Boban Stojanović ne veruje da je CIK samostalno doneo takvu odluku bez pritiska partija na vlasti.

U izjavi za “Kosovo Online” on dodaje da ne treba zaboraviti da je kampanja na Kosovu u toku i da sigurno neko očekuje da profitira od ovakvih poteza.

S druge strane, Stojanović tvrdi da je takav potez bio očekivan.

“Negde i očekivano da je sa kosovske strane nešto tako urađeno. Odavno insistiraju na upotrebi kosovskih dokumenta, a sada ovu situaciju koriste kao priliku za stvaranje dodatnih tenzija i pritisaka na Srbe”, precizira Stojanović.

Osvrćući se na reakciju Beograda da je odluka da se Srbima oduzme pravo glasa pokušaj da se zbrišu sa prostora Kosova, Stojanović kaže da su takve izjave pre svega licemerne, a onda i preterane i preuveličane.

“Srbija je sama potpisala mnogo teze stvari i sama prepustila određene nadležnosti i pravila kosovskim institucijama”, dodaje Stojanović.

On se osvrnuo i na izjavu češkog predsednika Miloša Zemana prilikom njegove posete Beogradu, da će predložiti da Češka povuče priznanje Kosova.

“Izjava koju je dao Zeman je već demantovana od strane češkog premijera, tako da ne bi trebalo pridavati tome previše značaja. Teško da se takve odluke menjaju nakon jedne posete, a situacija gde se u Češkoj priča o tome kao o gafu, onda zaista ne bi trebalo da se previše bavimo time ili da se očekuje da će nešto da se promeni”, zaključuje Stojanović.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još