Tači sa predsednikom japanskog Parlamenta: Japan podržava mir na Zapadnom Balkanu

Kosovski predsednik Hašim Tači sreo se danas sa  predsednikom Skupštine Japana Japana Tadamori Oshima.

Na ovom sastanku se razgovaralo o mogućnosti produbljenja bilateralne saradnje i povećanja razmene ideja i konkretnih projekata.

Tači se zahvalio na konstantnoj podršci koju je Japan pružao Kosovu u poslednje tri decenije, a posebno u procesu izgradnje države i jačanju međunarodnog subjektiviteta.

On je pozdravio odluku premijera Japana Šinzo Abe o Inicijativi za saradnju sa Zapadnim Balkanom, koja za cilj ima produbljenje saradnje i stvaranje dugoročnog mira u našem regionu.

„Novi fokus premijera Abe i japanske države dolazi u veoma bitno vreme za Kosovo i region. Kosovo je opredeljeno za brzo učlanjenje u EU u NATO, a takođe pozdravlja ulogu Japana u doprinosu miru i stabilnosti na Balkanu“, dodao je Tači.

Tači je istakao da se nakon ove državne posete moraju formirati grupe u okviru vlada i parlamenata koje će sastaviti dugoročnu strategiju saradnje između dve države.

„Otvaranje ambasade Japana u Prištini je konkretan korak prema povećanju saradnje. Sada treba sagledati mogućnosti za povećanje trgovinske i privredne razmene“, dodao je on.

Na sastanku se razgovaralo i o dijalogu između Beograda i Prištine I zahvalio se japanskim vlastima što podržavaju ovaj mirovni proces i proces otvaranja evropske perspektive za zemlje Zapadnog Balkana.

S druge strane Tadamori Ošima predsednik Predstavničkog doma je istakao da Japan i Kosovo imaju sličnu istoriju, u kojoj je uspešna izgradnja države postala moguća zahvaljujući ogromnom radu mnogih generacija.

„Cenim što će pod vašim rukovodstvom i proces dijaloga između Kosova i Srbije biti uspešan, onako kao što ste ređali uspehe i u prošlosti. Japan podržava mir i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana“, dodao je Ošima.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments