• Početna>
  • Vesti>

Nevena Božović u Evropskoj kući: Lično zadovoljstvo i nastup su najbitniji

U okviru ovogodišnjih razgovora u Evropskoj kući sa istaknutim Mitrovčanima i ljudima iz Kosovske Mitrovice koji su doprineli srpskoj zajednici, današnja gošća koja je i najbolji ambasador našeg grada bila je Nevena Božović.

Svetsko ime a i neko ko je doprineo muzičkom smislu i našem gradu a i Srbiji je sa našim sugrađanima i prisutnima razgovarala o svojim muzičkim počecima, Evroviziji, karijeri i pevanju.

Mlada pevačica je rekla da je prvim odlaskom u muzičku školu zakoračila i u svet muzike a da je prvu festivalsku pobedu odnela na festivalu dečije muzike „Cvrkuti sa Ibra“.

„Zadovoljstvo mi je da budem sa vama danas. Posle evrovizije nisam bila čest gost tako da je svako gostoovanje bitno.Mitrovica je na prvom mestu. Prvi odlazak u muzičku školu i tako je sve krenulo. Nastavila sam studije na fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde sam i diplomirala, završila master studije i specijalizaciju iz oblasti solfeđa. To ću nastavi dalje i u ovom svetu muzike mi je najbitnije da ostanem na fakultetu. Fakultetska atmosfera i druženje sa pravim muzičarima me drži i vraća me na početak odnosno na ono zbog čega sam počela da se bavim muzikom jer i dan danas to ne doživljavam kao svoj posao iako je to normalno danas, da svi gledaju muziku kroz posao ili nešto drugo. Kod mene to i dalje nije tako i srećna sam zbog toga. Krenulo je od prvog festivala ovde u Mitrovici. Imala sam prilike da putujem i moram da kažem da dečiji festival, gde orkestar svira uživo, gde deca pevaju uživo kao i svi izvođači, to ne postoji nigde. Zbog toga svi zajedno trebamo da pružimo mnogo veću podršku festivalu „Cvrkuti sa Ibra“. To treba čuvati i to je nešto na šta sam ja ponosna“ rekla je Božović.

„Moram da napomenem Dušana Popovića i uopšteno našu muzičku školu i ljude od kojih sam najviše naučila i to znanje koje sam stekla ovde mi je najbitnije. Dušan je napisao moju prvu pesmu i od njega sam najviše naučila jer je taj period, od 7 godina, najbitniji pogotovo što je on gledao sve kao pravi pedagog i tako je radio sa svima sa kojima je radio“ dodala je.

Govoreći o svom prvom velikom takmičenju „Prvi Glas Srbije“ Nevena je rekla da je to bilo prvo veliko iskustvo za nju.

„Već tada sam bila na fakultetu i ne bih dozvolila da mi se neko obraća na način kao da sam upala tu bez ikakvog iskustva i muzičkog obrazovanja. Pre „Prvog glasa Srbije“ za mene je najznačajnija i najuspešnija Evrovizija u Roterdamu gde sam osvojila treće mesto i gde će se i ove godine održati Evrovizija. To je bila prekretnica za mene i tada sam odlučila da definitivno hoću da pevam jer je kod mene klavir uvek bio na prvom mestu. Tada sam imala 13 godina i bila sam 7. razred a Evrovizija je bila u decembru“ rekla je ona.

Ističe da je na ovogodišnjoj Evroviziji sama pisala muziku i tekst za svoju pesmu.

„Na Evroviziji u Izraelu sam pevala svoju pesmu, za koju sam ja pisala tekst i muziku i u 70% aranžmana sam ja učestvovala. To je privilegija jer je ekipa prepoznala da će to da bude dobro i izgledala sam kako sam ja htela. To mi je bio omiljeni nastup i želela sam da budem sama na sceni i sama pevam svoju pesmu i to na srpskom jeziku i reakcije su bile divne. Poseban je osećaj kada svi pevaju na srpskom a sigurna sam da skoro niko od njih ne govori srpski jezik“ istakla je.

Dodaje da su uspeh i lično zadovoljstvo na kraju najbitniji.

“Meni je bilo važno da uđem u finale jer sam videla kako stvari funkcionišu tamo jer ne ocenjuju muziku, ne ocenjuju pevanje. Nadala sam se da će žiri pevačima dati makar dobre bodove ali nažalost to nije tako. Iznenađenje mi je bilo kada sam ušla u finale jer tu nema podrške susednih zemalja, pogotovo u našem slučaju. Ali na kraju je to ipak lično zadovoljstvo i nastup najbitniji” rekla je Božović.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još