Odalović: Predati i sahranjeni posmrtni ostaci porodice Šutaković

Posmrtni ostaci članova porodice Šutaković, ubijenih 1999. godine na Kosovu i Metohiji, predati su porodici, a potom i sahranjeni u Andrijevici u Crnoj Gori, saopštio je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović.

Posle 20 godina, posmrtni ostaci članova porodice Šutaković, juče su predati porodici na graničnom prelazu Kula, uz prisustvo predstavnika beogradske i prištinske delegacije i Komisije za nestala lica Vlade Crne Gore, rekao je predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović.

Odalović ističe da je petočlana porodica (otac, majka i troje maloletne muške dece) brutalno ubijena pre 20 godina i da obdukacioni nalaz govori o egezekuciji, što je jedan od najstrašnijih zločina koji se desio na prostoru Kosova i Metohije.

Posmrtni ostaci članova porodice Šutaković pronađeni su pre skoro godinu i po dana na lokaciji “Bunker” na ulazu u Đakovicu, a njihov identitet je utvrden metodom analize DNK.

“Jedna teška tragedija najzad je okončana i proceduralni deo urađen na pravi i jedini mogući način. Žao mi je što ovo nije urađeno ranije”, istakao je Odalović.

Opelo je obavljeno u manastiru Đurđevi stupovi, a posmrtni ostaci sahranjeni su u Andrijevici u prisustvu porodice i prijatelja.

Veljko Odalović kaže da se nada da će i nadležni organi koji se bave ovakvim istragama imati dovoljno dokaza da pokrenu proces za ovaj zločin i da će počinioci biti procesuirani.

“Očekujem da će i nadležni organi privremenih kosovskih institucija pokrenuti proces za ovaj zločin i da će specijalizovano tužilaštvo koje se bavi zločinima počinjenim nad Srbima od 1998. do 2000. godine ovaj teški zločin uzeti kao prioriet za pokretanje procedura”, rekao je Odalović.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments