• Početna>
  • Vesti>

Tači u Osaki, obezbedio učestvovanje Kosova na najvećem svetskom privrednom sajmu

Predsednik Republike Kosovo Hashim Thaçi je prvog dana državne posete Japanu održao mnogobrojne sastanke u Osaki i Kjotou.

Kako bi unapredio agendu saradnje i privredne razmene između dve države, predsednik Thaçi je na početku održao sastanak sa predstavnicima privrednih komora Japana, kao i sa poslanicima japanskog Parlamenta koji dolaze iz ovog regiona.

Na zajedničkom sastanku, predsednik Thaçi je istakao da je sada vreme da stvorimo nekoliko konkretnih primera japanskih investicija na Kosovu. On je rekao da je ambijent poslovanja u Republici Kosovo najkonkurentniji u regionu.

„Mi smo 40-ta zemlja na rang listi Svetske banke o poslovanju. Kosovo lako može da postane biznis centar i centar japanskih investicija koje za cilj imaju evropsko tržište, jer imamo neometan pristup najvećem svetskom tržištu, tržištu EU“, dodao je on.

Predsednik Thaçi je rekao da je i Republika Kosovo zainteresovana da izvozi svoje proizvode u Japan, a koji se izvoze i u drugim državama sveta.

„Ubrzo ćemo imenovati počasnog konzula u Osaki, koji će biti most povezivanja između naših država, naroda i firmi“, najavio je predsednik Thaçi.

S druge strane, domaćini ovog sastanka, poslanici Parlamenta Japana iz ove oblasti Yasuhide Nakayama, Naomi Tokashiki, kao i predsednik Privredne komore Osake Tsutomu MIYAGI izrazili su zadovoljstvo nivoom privredne saradnje između dve države, ističući  potrebu da se ova saradnja još više proširi.

Prisutni na ovom sastanku su bili i predstavnici raznih japanskih privrednih komora, udruženja Kansai, direktori korporacija kao i Poslovne alijanse Kansai, u koju je učlanjeno više od 1300 organizacionih i korporativni firmi.

Na ovom sastanku je potvrđeno učestvovanje Republike Kosovo na najvećem sajmu na svetu „Osaka Expo 2025“, na kojem je naša zemlja obezbedila jedan paviljon za promovisanje mogućnosti za investiranja i proizvode firmi.

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još