• Početna>
  • Vesti>

CIK upozorava na mogućnost da ne potvrdi neke kandidate ili stranke

Centralna izborna komisija upozorava da postoji mogućnost da pojedini kandidati ili političke stranke neće biti potvrđeni za učešće na izborima 6. oktobra, prenose Zeri.

Kako se navodi, politički subjekt ne može biti sertifikovan ako nije platio novčane kazne.

“Među zakonskim obavezama koje politički subjekt mora da ispuni da bi imao pravo da učestvuje na izborima je i plaćanje novčanih kazni. Centralna izborna komisija zatražila je pismenu potvrdu od Izbornog veća za žalbe, da su politički predstavnici koji su se prijavili u potpunosti izmirili novčane kazne“, prenosi CIK.

Takođe kandidat neće biti potvrđen ako nije podneo dokumente koje traži CIK, uključujući obrazac za potvrdu kandidata.

“Politički subjekti koji su se prijavili za učešće na ovim izborima dostavili su određena dokumenta koja je zatražila CIK, a među njima je i Obrazac za sertifikaciju kandidata. Unutar ovog obrasca nalazi se Izjava koju potpisuje kandidat, a kojom se potvrđuje da nije ni u jednom položaju koji bi onemogućio njegovu kandidaturu u skladu sa članom 29“, upozoravaju iz CIK-a.

CIK je saopštio i da svaki kandidat ili politički subjekt ima pravo na žalbu ako ne bude potvrđen.

“Politički subjekt ili kandidat koji nije overen od strane Centralne izborne komisije može se žaliti na odluku CIK-a Izbornom veću za žalbe”, kažu iz komisije.

Prevremeni izbori biće održani 6. oktobra ove godine.  

Izvor: Kosovo Online, Zeri

Comments

Pročitaj još