RTK 2: Česte krađe u Berkovu

Tik uz magistralni put Klina-Đurakovac, nalazi se povratničko selo Berkovo. Prvi povratnici vratili su se 2007. godine. Od četrdeset porodica koliko se vratilo u dve faze povratka, danas u ovom mestu stalno obitava oko petnaestak. Sve bi donekle bilo dobro, kada se ne bi dešavale krađe, zbog kojih su meštani Berkova prinuđeni na konstantna dežurstava.

Zbog čestih provala i pljački meštani povratničkog sela Berkovo su stalno na oprezu. Poslednja krađa dogodila se pre nekoliko dana kada je u kući Anđelije Živković, izvršena premetačina i tom prilikom ukradeni brojni kućni aparati i dragocenosti.

’’Kada sam posle četiri dana došla u kuću, otključala sam vrata ne primećujući ništa neobično. Krenula sam da sebi skuvam kafu, da bih shvatila da u kuhinji nema šporeta, nema frižidera, nema radija. Smrad iz kupatila naterao me je da pogleadam i tamo, nije bilo veš mašine, u hodniku nije bilo usisivača. U dvorištu se vide duboki tragovi vozila sa širokim gumama i širi razmak između guma, pa pretpostavljam da je neko teretno vozilo, ali u svakom slučaju dovoljno jako i dovoljne nosivosti da se sve to iznese iz kuće i to da niko ne primeti. Ovo nije ni prva, ni poslednja pljačka, ne očekujem da Policija nešto uspešno odradi. Jednostavno sam svime zatečena, odete na posao ili odete da uradite, kao u mom slučaju laboratorijske analize, vratite se i zateknete praznu kuću’’, rekla je Anđelija Živković.

Meštani kažu da je život povratnika u opštini Klina težak, a česte krađe su razlog zašto nema masovnijeg povratka u selu. Ostaju oni najuporniji, koji su pored svih problema rešili da ostanu na ovim prostorima.

’’Nikako, silom, imamo pritisak sa svake strane. Ne prođe malo, desi se pljačka. U kućama porodica Banjac je sve pokradeno, uzeli su vrata, prozore, samo su ostali zidovi i krov. Može li se opstati ovde? Teško, ali ja moram da sedim, evo sada Draginja i Radoje odlaze na jesen, ja ću ostati sama među trinaest praznih kuća’’, kaže Budimka Živković.

’’Nema uslova, nema ništa, živi se od poljoprivrede, snalazimo se. Veoma je teško, ali opstajemo. Meni su ukrali traktor i prikolicu, jedno veče nisam bio kući ušlli su unutra i uzeli motornu testeru i hidrofor. Jedno veče nisi tu, gotovo, ne smeš kuću da ostaviš samu. Jel odlaze ljudi odavde? Malo po malo odlaze, upravo zbog ovih dešavanja’’, izjavio je Zoran Banjac.

’’Nije nam svejedno, taman se malo oslobodimo, opet neki stah. Ni na početku se nisam plašila kao sada, kada čujemo da su nekom zapalili selo, gledamo da se to isto i nama ne desi. Šta ćemo, nemamo kud, tu ostajemo pa šta bude. Ima li posla za mlade? Slabo, sin je tu bez posla, sedi ovde da nas ne ostavi same’’, kazala je Ljubinika Banjac.

Krađa u Berkovu prijavljena je Policiji, slučaj je otvoren i istraga je u toku. Iz Privremenog organa Opštine Klina, kao i iz Kancelarije za zajednice i povratak zabrinuti su zbog čestih pljački povratnika, s obziorom da, kako kažu, ni jedan slučaj krađi do sada nije otkriven.

’’Kao šef kancelarije morala sam da reagujem na takve stvari, pozvali smo Policiju, koja je izvršila uviđaj i valjda će adekvatno da reaguju na takve krađe. Ovde izgleda nema opuštanja, da li smo mi povratnici na meti pljačkaša ne znamo, jer od poslednje krađe do ove nije prošlo ni dva meseca. Ovakvi slučajevi treba da se stankcionišu i da se vinovnici privedu pravdi. Mi kao kancelarija do sada nismo upoznati ni sa jednim slučajem koji je rešen, već iako nađu neke vinovnike, oni ih proglase neuračunljivim, ili su deca maloletna, stalno su takvi izgovori, još nijedna krađa nije rasvetljena’’, istakla je Silvija Rašković, šef Kancelarije za zajednice i povratak u opštini Klina.

’’Kad god se desi ovakav slučaj, kad god imam kontakt sa Policijom na nekim sastancima uvek je odgovor, Božidare oni ne kradu samo Srbe, oni ne biraju naciju, kradu sve. Ja postavljam pitanje samo za srpsku zajednicu, ovo je još jedna od pljački u nizu koja nikada neće biti otkrivena. Policija verovatno zna lopove, verovatno su ti lopovi socijalni slučajevi i iz toga razloga niko ih ne dira’’, navodi Božidar Šarković, predsednik Privremenog organa Opštine Klina.

Meštani Berkova se uzdaju u nadležne institucije da će konačno stati na put pljačkašima od kojih nemaju mira.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još