Vulin: Znam da je razgraničenje dobro čim se Zapad protivi

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ne isključuje napade Albanaca na severu Kosova i Metohije i ocenjuje da je razgraničenje dobro dobro rešenje za Srbiju čim se, kako kaže, Zapad tome protivi.

“Kada znate ko vodi Šiptare i na šta su sve spremni, ne isključujem scenario po kojem bi oružjem krenuli na sever KiM, ali isključujem mogućnost ponavljanja takvih zločina bez reakcije Srbije. Na prvom mestu mislim na odvaćanje pre nego što do zločina dođe”, rekao je Vulin za sutrašnje “Večernje novosti”.

Podsetivši da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić “u nekoliko važnih istorijskih prilika” rekao da se ustaški logor Jasenovac, martovski pogrom 2004. na KiM i hrvatska akcija “Oluja” 1995. neće više nikada ponoviti, Vulin je dodao da je to poruka i za prijatelje i za neprijatelje i pozvao sve da se u njoj pronajđu onako kako misle da treba.

Na pitanje da li bezbednosna situacija na KiM može da se pogorša u vreme predizborne kampanje, on je istakao da se od Albanaca može očekivati svako zlo, s obzirom na to da ih vode “neosuđeni teroristi”.

“Šiptari kao jedinu temu svoje politike imaju obračun sa Srbima i Srbijom, a u vreme izbora samo su još glasniji”, rekao je Vulin i dodao da Beograd budno prati sve što se dešava na KiM.

Govoreći o svojoj ideji o hitnom razgraničenju sa Albancima, on je podsetio da velike sile nisu zagovornici razgraničenja, već da hoće jedinstveno, celovito i nedeljivo Kosovo.

“Ako nas je istorija nečemu naučila, onda je to da kada postoji takva saglasnost da se Srbima nešto ne sme dati, onda Srbi moraju da se bore za ono što im se zabranjuje i odbija, jer je to dobro za Srbiju”, naveo je Vulin.

Istakao je da zemlje koje se protive razgraničenju ne žele da Srbija ojača i da zaustavi “veliku Albaniju”.

“Predsednik Vučić se sa malo nade i nimalo pomoći bori protiv volje velikih sila, Šiptara i namernog nerazumevanja i napada u Srbiji. Voleo bih da moj stav o razgraničenju postane i stav predsednika i vlade, ali o tome moraju da odluče Srbi”, naglasio je Vulin i ocenio da što pre do razgraničenja dođe, Srbija će pre moći da se posveti sebi i Srbima izvan svojih granica.

Upitan da li bi Beograd trebalo da pozove Moskvu i Peking da se uključe u dijalog oko Kosova, on je ocenio da tako važna tema ne može da se zaključi bez Rusije i Kine, SAD i EU.

“Nema stabilnog, trajnog i održivog rešenja bez dogovora Srba i Šiptara, a onda i dogovora velikih sila”, naglasio je Vulin.

Komentarišući ideju da u Srbiji bude formirana prelazna vlada, on je rekao da Zapad želi slabu vlast koja neće moći da se odupre pritiscima.

“Srbija ima stabilan politički sistem, stabilnu parlamentarnu većinu i pokušaji da se predstavi kao nesigurna zemlja na ivici vanrednog stanja koju treba spasavati, zlonamerni su i podmukli. Kada takva ideja dođe izvan granica naše zemlje, onda je to mešanje u naše unutrašnje odnose”, istakao je Vulin.

On je ocenio da je zanimljivo to što ta ideja nije zasmetala nikome iz partija nekadašnjeg DOS-a.

“Dveri ođednom nemaju nikakav anti-EU stav i raduju se mešanju stranaca samo da i oni budu deo vlasti koju izborima ne mogu da dobiju. Videli ste da su Čeda Jovanović i Boško Obradović jedva dočekali da se slože da stranci treba da ih dovedu na vlast, kada već Srbi neće. Nije više pitanje da li bi Dveri radile za strance, već samo kolika je cena njihovog angažovanja”, rekao jeVulin.

On je istakao da je priča o prelaznoj vladi pomogla da se svako pokaže takvim kakav jeste.

Na pitanje o rezovima u vladi koje je najavio predsednik Vučih, on je rekao da prvo narod Srbije na izborima treba da kaže šta misli o onome što je svako od ministara do sada uradio.

“Ja se nisam rodio kao ministar i sigurno neću umreti kao ministar. Šta god da građani kažu i kako god da odluči predsednik Vučić, ja stranu neću menjati, mogu da budem i ne budem ministar, mogu da budem u politici ili izvan nje, mogu da budem vlast ili opozicija ali stranu neću promeniti. Ne menjam ideje, ne menjam prijatelje, ni pod kojim uslovima ne bih bio uz partije DOS-a”, naveo je Vulin.

Kada je reč o skraćivanju kvota za partnere na izbornoj listi SNS-a, on je ocenio da je predsednik Vučić u pravu i da je trebalo da bude oštriji i određeniji.

Mnogi iz koalicije, smatra on, misle da su vešti i mudri jer se “kriju iza Vučića i izbegavaju sukobe sa politkom DOS, ili napadima koji dolaze spolja”.

“Ne znam kako može da ima mandat onaj kome je svejedno što šefu njegove koalicije kunu decu i napadaju porodicu. Ovo nema veze sa politkom, pa gde je ljudska solidarnost, ako nema spremnosti da se bori za tim, za zemlju, za prijatelja, na kraju krajeva, zašto bi bili zajedno”, kaže Vulin.

Dodaje da je Vučić poslednjom izjavom podsetio partnere da je bio strpljiv, da je “gledao i kada su mnogi mislili da ne vidi i da je vreme da se svi suoče najpre sa sobom”.

“Mene su zbog ovog stava histerično napali, nazvali me mazohistom, a ja jednostavno vidim da je u pravu. Zato su ostali u većini ćutali, kao što ćute uvek kada misle da će ih odgovor uvesti u sukob ili medijski linč”, zaključio je Vulin.

Izvor Indeksonline

Comments