• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa senatorima: Trajni mir od ogromne koristi za Srbe i Albance

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa američkim senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, kojima je rekao da je Beograd spreman na svaki razgovor.

Dogovor Beograda i Prištine podrazumeva da i jedna i druga strana podjednako izgube, da bi obe strane podjednako dobile, poručio je predsednik Srbije posle razgovora sa senatorima Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem.

“To je jedini način kako dogovor može da se postigne”, istakao je Vučić.

On je novinarima posle sastanka preneo da je američkim senatorima izneo nedvosmislen stav da Srbija očekuje ukidanje taksi i želi postizanje kompromisnog dogovora, ali i da taj dogovor ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane, a da srpska strana ne dobije ništa.

“To bi trebalo da bude dogovor u kojem bi i jedna i druga strana podjednako izgubile, da bi obe strane pojednako dobile”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je rekao da je Beograd spreman na svaki razgovor, jer je on lekovit i dodao da bi popravljanje odnosa između Srba i Albanaca i uspostavljanje trajnog mira bilo od ogromne koristi za Srbe i Albance, kao i sve narode koji žive u regionu.

On je zahvalio senatorima na trudu da se pronađe rešenje za nastavak dijaloga.

Vučić je rekao i da je interes Srbije intenziviranje političkog dijaloga na visokom nivou i da je potrebno da odnosi dve zemlje budu partnerski.

“U interesu Srbije je da odnosi budu sve bolji”, rekao je Vučić i dodao da su u poslednje vreme odnosi u mnogim oblastima značajno unapređeni, mada ima još prostora za njihovo poboljšavanje.

On je rekao da je zahvalan sentaroima na poseti i angažovanju u regionu i želji da se očuva stabilnost i postigne dugotrajni mir.

“Uveren sam da je želja za unapređenjem odnosa Srbije i SAD obostrana”, rekao je Vučić i dodao da je bilo reči i o ekonomskoj saradnji od koje će građani da imaju veliku korist.

Istakao je da je važno i da se uveća trgovinska saradnja.

Vučić je rekao da je na sastanku bilo reči i o regionalnoj stabilnosti, te da će Srbija nastaviti da sa politikom očuvanja mira i poštovanja prava drugih.

Preneo je da se senatorima zahvalio na podršci Srbiji u ostvarivanju punopravnog članstva u EU.

“Imali smo određene teme, o konkretnoj saradnji, i verujemo da će tu biti otvaranja nekih novih poglavlja i tema”, rekao je Vučić.

On je ukazao na dobru vojno-ekonomsku i civilnu saradnju, posebno sa Ohajom, dodajući da ta saradnja može da bude još bolja, jer ima prostora za unapređenje.

Vučić je naveo da su mu senatori ukazali i koliko su zadovoljni ekonomijom u Srbiji, a koliko bi želeli da se određene oblasti u vladavini prava izmene na bolje.

“Saslušao sam i ukazao na činjenicu da možemo još mnogo da popravimo, promenimo i da uradimo u narednom periodu”, rekao je Vučić.

Najavio je i da će biti obeležena 75. godišnjica operacije Halijard.

Marfi: Za rešenje Kosova potreban “veliki kompromis”

Američki senator Kris Marfi izjavio je da je za rešenje kosovskog pitanja potreban veliki kompromis i da ono može biti rešeno samo uz žrtvovanje obeju strana.

Marfi, koji je sa svojim kolegom demokratom Ronom Džonsonom juče boravio u Prištini, a danas su razgovarali u Beogradu sa predsednikom Srbije, izrazio je nadu da će nakon parlamentarnih izbora i Albanci učiniti korake kako bi dijalog biti nastavljen.

SAD su uz Srbiju i žele jače partnerstvo sa Srbijom, rekao je senator Kris Marfi.

Marfi je, nakon razgovora sa predsednikom Vučićem, novinarima rekao i da se nada da će u tom smislu uticati na predsednika Donalda Trampa, ali, kako je rekao, i na kolege da dođu u Srbiju, da vide i uvere se u njen napredak.

“Mi smo došli da bismo preneli potpuno jasnu poruku da su i demokrate i republikanci u američkom kongresu uz Sbiju i da žele snažnije partnerstvo sa vašom zemljom”, rekao je Marfi.

Vašington i republikanci se, kazao je demokrata Marfi, slažu i imaju zajedničku veru u podršku srpskom narodu.

Naše dve zemlje, kaže, mogu da jačaju partnerstvo i da Amerika unapredi investicije, ali i da mi u SAD imamo više srpske robe.

“Najbolji način da unapredimo naše ekonomsko partnerstvo je da budemo sigurni da ćemo nastaviti put Srbije ka EU, a glavno sredstvo za to je dijalog”, rekao je Marfi.

Džonson: Obe strane moraju nešto dati i nešto dobiti

Američki senator Ron Džonson izjavio je da i Beograd i Priština u postizanju sporazuma moraju nešto dati i nešto dobiti.

“SAD je prijatelj srpskog naroda i želimo da učinimo sve što možemo da podržimo dijalog i oba naroda u njihovim pregovorima, u kojima se mora nešto dati i nešto dobiti. Verovatno sporazum neće biti zadovoljavajući ni za jednu stranu, ali kad dogovor bude postignut, potencijal i benefit obe nacije biće mnogo bolji”, rekao je Džonson na konferenciji za novinare.

Džonson je rekao da je sa senatorom Krisom Marfijem došao u region da bi pokazao američku podršku srpskom narodu, narodu na Kosovu i u regionu.

“Želimo da vidimo ove nacije i ovaj region da uspeju. Shvatamo da svaka osoba želi to, da opdižu porodice u mir, stabilnosti”, rekao je Džonson.

Neslaganja između Srbije i Kosova, rekao je, moraju da budu rešena da bi obe nacije išle napred.

“Od najboljeg je interesa obe nacije da se postigne dogovor kako bi mogle da se koncentrišu na popravljanje bezbednosti, sigurnosti i prosperiteta”, rekao je Džonson.

On je istakao da se Srbija kreće napred i da Sad to ceni i želi to da ohrabri.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još