Vučić: Odnosi s Mađarskom izuzetni, Orban iskren prijatelj Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć u Budimpešti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

“Prijateljski sastanak!”, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu “BudućnostSrbijaav” uz fotografije sa Orbanom.

Vučić i Orban su razgovarali na terasi, gde mađarski premijer retko prima svoje goste, a odakle se vidi panorama Budimpešte, a tu su imali prilike da razgovaraju u četiri oka.

Uoči susreta, Vučić je rekao je da će sa mađarskim premijerom razgovarati o daljem pospešivanju bilateralnih odnosa, za koje je ocenio da su već dostigli najviši nivo u istoriji dve zemlje.

Vučić je, u izjavi TV Pink, rekao da Mađarska i Srbija imaju mnogo toga zajedničkog, a zahvaljujući Ištvanu Pastoru i Viktoru Orbanu imaju najbolje odnose u istoriji dve zemlje.

“Želimo te odnose da dalje gradimo. Imaću bilateralni sastanak sa Orbanom kojeg smatram iskrenim prijateljem Srbije, sa kojim ću razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, evropskom putu Srbije, ali i Kosova“, rekao je on.

Kazao je da će zamoliti Mađarsku da pomogne Srbiji po pitanju Kosova, dodajući da je Orban čovek od reči.

“Zamoliću ga, bez obzira na činjenicu da je Mađarska priznala nezavisnost Kosova, da nam pomogne po nekim drugim pitanjima u vezi sa KiM. Prošli put smo ih molili za Interpol, pa su pomogli”, podsetio je srpski predsednik.

Vučić je ukazao da je Mađarska zemlja sa velikim privrednim rastom, od koje možemo da dobijemo i dosta investicija.

Razgovori, prema njegovim rečima, važni su i zbog velike mađarske zajednice u Srbiji, ali i srpske u Mađarskoj.

“Važno je da gradimo dalje naše odnose“, kazao je on.

Vučić je ukazao da je Srbija sa Mađarskom ostvarila u prošloj godini trgovinsku razmenu u vrednosti od 1,7 milijardi evra, zahvaljujući čemu je Mađarska treći partner Srbije u EU, iza Nemačke i Italije.

“To dovoljno govori koliko je Mađarska važna zemlja za nas“, rekao je on.

Ukazao je da će potom imati zajednički razgovor sa Orbanom i češkim i slovačkim liderima Andrejem Babišem i Peterom Pelegrinijem.

S tim u vezi je dodao da imamo izvanrednu saradnju i sa Slovačkom i Češkom, a podsetio je i da predsednik Češke Miloš Zeman uskoro dolazi u posetu Srbiji.

Rekao je da će tema razgovora biti ne samo sutrašnji samit o demografiji, već o bilateralnim odnosima, pogledima na svet, kao i kako naše male zemlje da sačuvamo od političke i ekonomske krize.

„Koliko budemo zajednički delovali bićemo čvršći i jači“, poručio je Vučić.

Drugog dana posete, predsednik Vučić će učestvovati na Trećem demografskom samitu u Budimpešti, gde će se obratiti učesnicima konferencije.

Prema programu konferencije, između ostalih, na skupu će govoriti predsednik Češke Andrej Babiš, premijer Slovačke Peter Pelegrini, zamenica premijera Bugarske Marijana Nikolova, bivši premijer Australije Toni Ebot, a pozdraviće ih Orban.

Predsednik Vučić će ovom prilikom obići i Srpsko zabavište, osnovnu školu, gimnaziju i kolegijum “Nikola Tesla”, gde će razgovarati sa učenicima.

Izvor: Tanjug

Comments