Dačić: Od decembra intenzivniji razgovori o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, Metju Palmer, očekuje da će nova vlada u Prištini ukinuti takse i da će se stvoriti uslovi za nastavak pregovora Beograda i Prištine.

“Nije realno očekivati neke velike napretke u dijalogu Beograda i Prištine, ali bi od decembra mogli da počnu malo intenzivniji razgovori”, izjavio je Dačić, koji se u utorak na Bledu sastao sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Metju Palmerom.

Dačić je za Prvu televiziju naveo da mu je Palmer na sastanku na Bledu rekao šta su njegovi prioriteti i da oni nisu vezani samo za dijalog Beograda i Prištine, već se odnose i na stabilizaciju celog regiona, ali su se u razgovoru najviše zadržali na Kosovu.

„Njihova su očekivanja da će se intenzivirati kontakti i razgovori tek nakon završetka izbora i konstituisanja vlade u Prištini“, naveo je Dačić.

On je dodao da nas posle toga čeka „period tranzicije u Evropskoj uniji, od Federike Mogerini ka Borelu, a posle su izbori u Srbiji“. Nije realno očekivati neke velike napretke u narednom periodu, ali od decembra bismo mogli da počnemo malo intenzivniji kontakt, da oni izvrše dodatni pritisak na novu vladu da ukine takse i stvori uslove za nastavak pregovora, preneo je Dačić.

Izvor: Radio Kontakt plus / FoNet

Comments

Pročitaj još