• Početna>
  • Vesti>

Bez koalicije velikih: DSK, Samoopredeljenje i DPK idu sami

Foto Kim

Rok za prijavu koalicija za izbore 6. oktobra istekao je sinoć u ponoć, a prištinski mediji ukazuju da veće političke stranke nisu uspele da se dogovore o zajedničkom nastupu.

Kako navodi portal Koha.net, Demokratski savez Kosova (DSK) i Samoopredeljenje nisu uspeli da se dogovore o predizbornoj koaliciji, uprkos višednevnim naporima i diskusijama. U početku se činilo da kandidat za premijera predstavlja prepreku za sklapanje koalicionog sporazuma, ali Demokratski savez Kosova (DSK) je odbacio ideju Samoopredeljenja o zajedničkoj listi i takmičenju za mesto ppremijera između Vjose Osmani i kandidata Samoopredeljenja, na osnovu broja osvojenih glasova na izborima.

Demokratska partija Kosova (DPK) je u više navrata govorila da će na izbore izaći samostalno, bez koalicije s bilo kojom parlamentarnom strankom, ali su visoki zvaničnici te stranke najava njenih zvaničnika da očekujuju sklapanje sporazume sa manjim strankama koje nisu uspele preći cenzus na prethodnim izborima.

Prištinska štampa podseća da je DPK ranije postavio „crvene linije“ prema svim drugim velikim strankama.

Portparol Centralne izborne komisije (CIK )Valjmir Elezi potvrdio je na konferenciji za novinare da su ukupno četiri koalicije najavile da će se zajedno kandidovati na izborima.

Elezi je kazao je da je prva koalicija koja je podnela prijavu bila bošnjačka koalicija koja će nastupiti na izborima pod nazivom „Vakat“, sastavljena od tri političke stranke: Demokratska Stranka Bošnjaka, Demokratska Stranka Vatan i Ujedinjena Stranka Bošnjaka. Poslednja koja je prijavu podnela neposredno pre ponoći kada je isticao rok za prijave, bila je koalicija srpskih stranaka pod imenom “Sloboda”, koju čine Progresivno demokratska stranka i Nova partija Kosova.

Pored toga, prijave su podnele i dve druge koalicije: koalicija Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratske partije (SDP) i koalicija Socijaldemokratske inicijative NISMA, Alijanse za Novo Kosovo (ANK) i Stranke pravde.

Elezi je takođe najavio da je 6. septembar rok do kada bi stranke koje žele da učestvuju na izborima trebalo da se sertifikuju. Šesti septembar je, kako navodi Koha.net, poslednji datum do kada svi politički subjekti moraju da predaju konačne liste kandidata za poslanike, ako žele da učestvuju na izborima.

CIK je objavio zvanično da je istekao rok za prijave koalicija.

„Želeo bih da vas obavestim da je ovo bio samo period za proglašavanje učešća na izborima putem koalicija“, rekao je Elezi.

On je pozvao sve političke subjekte – političke stranke, nezavisne kandidate, koalicije i građanske inicijative – koji žele da učestvuju na vanrednim izborima 6. oktobra, da je rok za podnošenje zahteva za sertifikaciju političkih subjekata i njihovih kandidata do 6. septembra.

„Prijave za overu moraju se podneti Centralnoj izbornoj komisiji, odnosno Kancelariji za registraciju i overu političkih partija, u toku radnog vremena od 8:00 do 18:00, a posljednjeg dana roka mogu podneti prijave do u 24:00“, rekao je Elezi. 

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još