• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Svaka srpska sredina na KiM ima čemu da se raduje – 347 velikih stvari

Srbija će nastaviti da podržava svoje građane na KiM, pa i materijalno. U sklopu programa predsednika Vučića svaka srpska sredina na KiM ima čemu da se raduje- 347 velikih projekata za ovako male sredine – pred odluku o tome da li će Srpska lista i ovog puta učestvovati na kosovskim izborima, ohrabrio je jutros iz studija RTS-a u Beogradu Srbe na Kosovu, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. Iako će zajedniča odluka o izlasku Srpske liste na predstojeće kosovske izbore tek biti doneta, Đurić je ovu priliku iskoristio da već pozove Srbe da, kako je više puta ponavljao – „monolitno“ izađu na ove izbore.

„Već sada želim da svim našim sugrađanima na KiM pre svega poručim – da će njihova država biti uz njih, da ćemo nastaviti da ih podržavamo i materijalno, da ćemo nastaviti da ulažemo“, poručio je jutros direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U sklopu programa predsednika Vučića i Vlade se realizuje 347 projekata podrške narodu na KiM, kaže Đurić, dodajući da veoma retko imaju priliku da govore o tome.

Listanje projekta za samo jednu malu sredinu

Naveo je, kako je objasnio, samo jedan primer u opštini Novo Brdo.

“U Novom Brdu radimo izgradnju i opremanje fabrike peleta u selu Zebince, izgradnju i opremanje fabrike za sušenje i pakovanje lekovitog bilja, izgradnju pogona za preradu mesa, pogona za preradu mleka, izgradnju i opremanje etno restorana, opremanje seoskih domaćinstava inventarom za bavljenje ugostiteljstvom, izgradnja i opremanje zelene pijace, farme za krave muzare, farme za tov bikova, izgradnju pogona za preradu meda” – nabrojao je direktor Đurić.

Svaka srpska sredina na KiM, objašnjava dalje, „ima čemu da se raduje iz programa podrške i solidarnosti države Srbije, koji je inicirao predsednik Vučić“.

„347 ovakvih velikih stvari za male srpske sredine na KiM“, zaključio je.

Monolitni Đurić – Strahovito značajno za Srbe na KiM da se okupe oko Srpske liste

Kao i ranije kada je govorio o izborima na Kosovu, direktor Đurić je i danas pozvao Srbe na KiM da budu „monolitni“ i da se okupe oko Srpske liste, „značajnog instrumenta“ Beograda u „borbi za ostvarivanje interesa“ na KiM.

„Strahovito je značajno za Srbe na KiM da monolitno i jedinstveno nastupimo prema Albancima i prema svima drugima, i zbog toga je Srpska lista značajan instrument države Srbije, Beograda u saradnji, komunikaciji i borbi za ostvarivanje naših interesa na KiM“, objašnjava Đurić.

Kako je naveo, odluku o izlasku Srpske liste na predstojeće kosovske vanredne parlamentarne izbore, doneće „zajednički“, ali je u međuvremenu pozvao narod na KiM da budu spremni da na iste izađu.

„Mi razgovaramo konstantno i kao i uvek odluku o izlasku na izbore donosimo zajednički. Smatram da Srbi treba da snažno budu okupljeni oko Srpske liste i o tome ćemo detaljnije govoriti narednih dana. Ja već sad mogu da pozovem naš narod na KiM da bude spreman da izađe na izbore zato što to nisu izbori na kojima se odlučuje između više političkih stranaka kao klasično u centralnoj Srbiji, gde možemo da se delimo na hiljadu i jedan način. Ovde prema Albancima moramo da budemo monolitni i treba da se okupimo oko Srpske liste“, ocenjuje Đurić.

Izvor: RTS, Kossev

Comments

Pročitaj još