Helsinki u senci poteza Mogerinijeve: Albanci sa Kosova prvi put za istim stolom sa zemljama EU i kandidatima

Sastanak ministara Evropske unije i šefova diplomatije zemalja Zapadnog Balkana o regionalnoj saradnji ovih zemalja, koji se održava danas u Helsinkiju obeležiće prisustvo izaslanika Kosova, teritorije koja nije ni članica Evropske unije, ni kandidat, a koja nikada do sada nije učestovala na sastancima ovog tipa.

Naime, odlazeća šefica EU, Federika Mogerini, odlučila je da napravi potpuni presedan i na poslednji sastanak na kome će učestovati pozove “partnere sa Zapadnog Balkana”, a ne zemlje kandidate za članstvo u EU kao što je to bio slučaj do sada. Zbog toga su se na spisku zvanica našli i predstavnici privremenih institucija u Prištini.

Odmah nakon objavljivanja informacije da će i Kosovo učestvovati na smitu izdvojilo se pitanje da li poziv Bedžetu Pacoliju, ministru privremenih vlasti Kosova koje nije ni kandidat za članstvo niti od svih članica EU priznata država, znači i promenu pristupa odnosno formata dosadašnje prakse sastanaka EU ministra sa ministirima zemalja kandidata? Ipak iz Brisela su tada poručili da je u pitanju poziv zbog “neophodnosti i koristi” učešća svih sa Zapadnog Balkana.

“Neophodnost ovakvog poteza”

U Evropskoj komisiji ovaj potez Mogerinijeve objaššnjavaju kao “neophodnost i korist” od učeššća “svih sa Zapadnog Balkana u važžnoj diskusiji o tome kako napredovati u regionalnoj saradnji”.

– Svih ššest partnera sa Zapadnog Balkana su pozvani na ove razgovore. U pitanju je neformalna diskusija o svim zajedničkim spoljnim i bezbednosnim aspektima regionalne saradnje i neophodno je i korisno učešće svih partnera – navodi se u u izjavi EU portparola.

Burne reakcije iz Srbije

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić okarakterisao je ovaj potez Mogerinijeve kao “presedan” gde je pozvana “teritorija” koja je “daleko od stausa kandidata za članstvo”.

– Posle taksi, incidenata, pokušaja pravljenja vojske koja je protiv rezolucije 1244, posle neispunjavanja Briselskog sporazuma koji bi ona trebalo da garantuje kao naslednica Ketrin Ešton. Očigledno da na kraju svog mandata ona želi da pokaže da je nešto uradila za Kosovo, ali to nije korektno prema Srbiji – kazao je nedavno Dačić i dodao da Mogerinijeva na ovakav način pokušava da ostavi legat svom naslednik Đuzepeu Borleu.

– Svaki put kada neko predsedava EU, a sada je to Finska, ta zemlja organizuje sastanaka ministara spoljnih poslova koji zakazuje visoka predstavnica i pozivaju se ministri kadnidata za članstvo. I sada prvi put, iako to od nje niko nije tražio, i to poslednji put u svom mandatu, kao da želi da ostavi neki legat (svom nasledniku Đuzepu) Borelu, nije Finska kriva, Mogerinijeva je odlučila da pozove partnere EU na zapadnom Balkanu. To je samo urađeno da bi Kosovo moglo da bude pristuno -istakao je tada Dačić.

No, i pored burne reakcije i spekulacija da zbog poziva Prištine neće učestovati na samitu, Dačić je juče otputovao u Helsinki, a danas će učestovati na sastanku o pitanju Balkana.

Podsećamo, na ovom sastanku će učestovati šefovi diplomatija svih zemalja Zapadnog Balkana, ali će ovo biti prvi put da za istim stolom sedi Bedžet Pacoli, predstavnik privremnih institucija u Prištini.

Tema današnjeg sastanka EU ministara i njihovih kolega sa Zapadnog Balkna i Bedžeta Pacolija je saradnja u balkanskom regionu. Juče je se na sastanku raspravljalo o situacija na Bliskom Istoku i Siriji.

Izvor Blic

Comments