• Početna>
  • Vesti>

Brnabić: Borel odličan kandidat za visokog predstavnika

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je šef španske diplomatije Žozep Borel odličan kandidat za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku EU, te ističe da će Srbija u njemu imati dobrog sagovornika koji će biti u potpunosti posvećen pronalaženju dugoročnog rešenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Brnabić je, u jutarnjem programu TV Pink, rekla da su neverovatne priče članica EU koje su priznale nezavisnost Kosova da Borel neće biti neutralan zato što njegova zemlja nije priznala jednostranu proglašenu nezavisnost Prištine.

„U EU postoje zemlje koje su priznale i one koje nisu. One koje su priznale nezavisnost kažu da će Borel biti pristrasan. Međutim, Borel je vrsni političar, kojeg svi u svetu cene što je direktan, operativan, pragmatičan, koji u svakom smislu može da pomogne Evropskoj komisiji“, uverena je ona.

Kazala je da se onima koji su priznali Kosovo može reći da su pristrasni, te da je zbog toga moglo da se kaže i za Federiku Mogerini da je bila pristrastna, jer je njena zemlja priznala Kosovo.

Podsetila je da u EU ne mogu da se slože oko pitanja nezavisnosti Kosova i da je zato nelegitiman argument da je neko pristrasan jer njegova zemlja nije priznala Prištinu.

On će, uverena je Brnabić, biti jednako objektivan i balansiran kao i svi do sada.

„Nadam da će njegovo imenovanje biti potvrđeno u parlamentu. To bi bilo dobro za EU, a on bi bio jednako dobar sagovornik za Beograd i Prištinu“, kazala je Brnabić.

Podvukla je da Borel svakako sa sobom nosi veći kredibilitet i legitimitet nego raniji visoki predstavnici.

Brnabić je podsetila da nova Evropska Komisija, a o tome je pričala sa Borelom tokom boravka u Španiji, mora da, ako je ozbiljna, bude posvećena vladavini prava i insistira da Priština primeni postignute dogovore.

Podsetla je da Briselski sporazum nisu potpisali samo Beograd i Priština, već i visoka predstavnica u ime EU.

Dodala je i da EU mora da insistira na striktnom poštovanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

„Znam koliko mi kao vlada Srbije vremena i energije, pažnju posvećujemo da se pridržavamo svake reči i svakog zareza tog sporazuma, i koliko pažnje tome pridaje Evrospka komisija. Tako, na primer, oko državne pomoći, koliko moramo da dokazujemo da nema državne pomoći za Er Srbiju, Železaru,..“, rekla je ona.

Brnabić je istakla da je Priština direktno prekršila S SP uvođenjem takse na robu iz centralne Srbije.

Podsetila je da Evropska komisija ima mehanizme i mora da reaguje, a ako to ne učini onda će to značiti da svako može da krši S SP bez posledica.

„Evropska komisija pred sobom ima teška pitanja i velike izazove, ne samo što se tiče Kosova i Metohije. Mnoga otvorena pitanja prethodna Evropska komisija ostavila je novoj nereagujući više od devet meseci na kršenje S SP“, rekla je Brnabić.

Upitana za provokaciju Albanca prilikom svečanog otvaranja integrisanog graničnog prelaza sa Makedonijom, ona je kazala da je politika Srbije, koju je uspostavio predsednik Aleksandar Vučić, politika nenasedanja na provokacije.

„Fokusirani smo na bolji žvot građana, napredak privrede, a to je bio i moj posao tokom posete Makedoniji. Ako žele da provociraju mogu. Ja na provokacije ne nasedam, jer sam fokusirana samo na svoj posao, da završim nešto u korist naših građana i privrede“, dodala je ona istakavši da je Albancima jedino ostalo da provociraju.

Izvor: Tanjug





Comments

Pročitaj još