• Početna>
  • Vesti>

Kozarev predao Domu kulture na upotrebu Gostinsku kuću; porodici Ničić ključeve nove kuće

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev uručio je danas direktoru Doma kulture u Gračanici Živojinu Rakočeviću ključeve „Gostinske kuće“, čiju je izgradnju finansirala Vlada Republike Srbije preko Kancelarije za KiM.

Gostinska kuća će ubuduće imati namenu da u njoj budu smešteni svi umetnici koji dolaze da nastupaju kako u Gračanici tako i u ostalim srpksim sredinama južno od Ibra.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev rekao je da je Dom kulture u Gračanici jedna od težišnih institucija života našeg stanovništva na čitavom centralnom Kosovu.

“Ponosan sam na na rad ove institucije kulture koja radi na tome da svake godine bude bolja, veći i uspešnija, u čemu država Srbija nesebično pomaže.Ovo je jedan korak u tom smeru da se i gostujuće trupe i svi oni koji dolaze da u kulturnom i umetničkom smislu daju svoj doprinos na KiM mogu ovde da smeste i da ih lepo ugostimo, kako bi im boravak i rad učinili uspešnijim“, rekao je Kozarev nakon čega je simbolično predao ključeve gostinske kuće direktoru Doma kulture u Gračanici Živojinu Rakočeviću.

Kozarev je takođe istakao da “svega ovoga ne bi bilo bez politike predsednika Vučića, premijerke Brnabić i rada svih vas za Kosovo i Metohiju kao i rada svih naši ljudi kako u sistemu Republike Srbije tako i u sistemu privremenih institucija samouprave u Prištini, pre svega našeg naroda, koji je ovde jedinstven, solidaran, radan i vredan i zna koliko su kultura i tradicija važne da bi se očuvao identitet i gradio bolji osnov za bolji život“.

Predsednik Privremenog organa SG Prištine Ljubinko Karadžić zahvalio se predstavnicima Vlade Republike Srbije, koji su kako je rekao, preopoznali potrebu za ovakvim jednim objektom i pomogli u njenom ostvarivanju.
Po prijemu ključeva , direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević podsetio je da je u prošloj godini ustanova na čijem je čelu, organizovala više od 250 događaja iz različitih oblasti kulture te da je kroz različite programe kroz nju prošlo više od 1.900 učesnika .

„Po prvi put imamo jedan Dom umentika koji će stvarati i živeti a ovaj geto deliti sa nam i otvarati ga. S druge stane, ono što je esecijamlno važno jeste da prepoznajemo potrebe ovog naroda, a jeda od osnovnih istinskih i suštinskih potreba jeste da Gračanica konačno pređe stepenicu urbanizacije i krene prema gradu. Ukoliko to ne budemo uspeli, a kultura to traži od nas bićemno osuđeni na tavorenje“, rekao je Rakoćević.

Gostinska kuća je lepo uređen prostor od blizu 260 kvadarata sa dnevnim boravkom, trepezarijom, kupatilima i sobama za sve goste i učesnike kulturnih aktivnosti koji će u budućem periodu boraviti u Gračanici.

Nakon Doma kulture u Gračanici, Kozarev je obišao i porodicu Ničić u Lapljem Selu, kojoj je uručio ključeve novoizgrađene kuće, čiju je izgradnju takođe finansirala Kancelarija za KiM.

“Ono što je simbolično na kraju ovog lepog dana u Gračanici, upravo je simbolična ova poseta porodici Ničić, jer je glavni fokus svega onog što radimo život običnog čoveka ovde.Porodice kao što su Ničići su ono što čini naš narod na KiM i osnovni sadržalac našeg opstanka i ostanka na ovom prostoru”, kazao je Kozarev i dodao da će Ničićima biti obezbeđen i nov nameštaj za kuću.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović kazao je da je opstanak i ostanak na ovom prostor prioritet.

” Ovo je dokaz da nismo sami, ovo je dokaz i da će Vlada Republike Srbije u kontinuitetu da pomaže naš narod na KiM i da će sve ono što je dogovoreno još na jesen sa predsednikom Vučićem i sav budžet koji je obezbeđen za pomoć našem narodu na ovom prostoru, početi da se implementira. Ovo što ste danas videli je samo početak. Sve ovo daje snagu, kao i prisustvo predstavnika države Srbije, da ostanemo i ostanemo na ovom prostoru”, rekao je Popović.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još