• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska osudila ispisivanje grafita u Sirinićkoj župi

Eparhija raško-prizrenska osudila je ispisivanje grafita nacionalističke sadržine u Sirinićkoj župi i zatražila da se odgovorni sankcionišu.

“Grafiti nacionalističke sadržine ispisani su na više mesta u Sirinićkoj župi, gde živi većinski srpsko stanovništvo, što je unelo uznemirenje među naš narod. Eparhija raško-prizrenska osuđuje ove provokacije i apeluje da se počinioci pronađu i izvedu pred lice pravde”, poručila je Eparhija raško-prizrenska preko svoje zvanične Tviter stranice.

Reagovala je i Kancelarija za KiM.

“Ispisivanje parola UČK na prilazima Štrpcu ne može se shvatiti drugačije nego kao otvorena pretnja Srbima u najjužnijoj enklavi na Kosovu i Metohiji.

Najoštrije osuđujemo ovaj bestijalni pokušaj da se Srbi u Štrpcu zastraše i pozivamo nadležne u pokrajini da reaguju kako bi se suzbilo šovinističko divljanje na Kosovu i Metohiji.

Ostvaruju se naše slutnje da će predizborna kampanja na Kosovu i Metohiji biti takmičenje u ekstremizmu i mržnji prema Srbima, i zahtevamo od svih albanskih političkih aktera da ne dovode u opasnost srpski narod zarad kratkotrajnih političkih ciljeva.

Da ovde nije reč o bezopasnom izgredu, već o organizovanoj akciji zastrašivanja, potvrđuje činjenica da je u okolini Štrpca nekoliko saobraćajnih znakova sa nazivom mesta jednovremeno vandalizovano i ispisano parolama UČK.

Srbi u opštini Štrpce su u prošlosti teško stradali od ruku albanskih ekstremista i svako evociranje sećanja na zločine koje su nad srpskim narodom počinili teroristi OVK može imati opasne i nesagledive posledice.

Apelujemo na naše sunarodnike u opštini Štrpce da ne nasedaju na ovakve ili slične provokacije i da imaju poverenje u rešenost i sposobnost Srbije da zaštiti svoje građane u bilo kom delu južne pokrajine”, stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade RS.

Tokom vikenda, u selima Bitinja, Popovce, Brezovica i na mestu Rakanovac, osvanuli su grafiti „UČK“ i „Kosovo-Albanija“. Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji, koja je potvrdila ovu vest.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još