• Početna>
  • Vesti>

Đurić o privođenju novinarke: Srbima uskraćeno pravo na mišljenje

Privođenje novinarke nedeljnika “Jedinstvo” Sonje Ivković iz Novog Brda učinjeno je kako bi se sprečilo objektivno izveštavanje o mukama srpskog naroda u južnoj pokrajini i onemogućilo distribuiranje štampe na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Marko Đurić je ocenio da je privođenje Sonje Ivković još jedna potvrda da Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju nikakvo pravo da istinom odgovaraju na organizovane pokušaje falsifikovanja istorije, čiji je cilj da se izbrišu viševekovni tragovi trajanja našeg naroda na tim prostorima.

“Srbima u našoj južnoj pokrajini uskraćeno je pravo na mišljenje i odbranu naučno utemeljenih činjenica, ali što su represija i zastrašivanje izraženiji toliko će snažnija biti rešenost Srba da ne dozvole da budu izbrisani iz istorije”, ističe Đurić.

Ne čudi brutalnost i ostrašćenost onih koji lisicama žele da zauzdaju istinoljublje srpskih intelektualaca na Kosovu i Metohiji, dodaje direktor Kancelarije za KiM i ukazuje da je neshvatljivo da se u modernoj Evropi nemo prelazi preko potpuno neskrivenog i na šovinističkoj mržnji utemeljenog pokušaja zloupotrebe i krađe srpskog kulturnog i civilizacijskog nasleđa.

“Zgrožen sam načinom na koji je od strane kosovske policije tretirana srpska novinarka, i očekujem da međunarodne organizacije i strukovna udruženja reaguju kako bi se Srbima na Kosovu i Metohiji garantovala elementarna ljudska i profesionalna prava”, piše u saopštenju.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica/Saopštenje

Comments

Pročitaj još