Ispisivanje grafita, otvorena pretnja Srbima u Štrpcu

“Ispisivanje parola UČK na prilazima Štrpcu ne može se shvatiti drugačije nego kao otvorena pretnja Srbima u najjužnijoj enklavi na Kosovu i Metohiji.

Najoštrije osuđujemo ovaj bestijalni pokušaj da se Srbi u Štrpcu zastraše i pozivamo nadležne u pokrajini da reaguju kako bi se suzbilo šovinističko divljanje na Kosovu i Metohiji”, kaže se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade RS

“Ostvaruju se naše slutnje da će predizborna kampanja na Kosovu i Metohiji biti takmičenje u ekstremizmu i mržnji prema Srbima, i zahtevamo od svih albanskih političkih aktera da ne dovode u opasnost srpski narod zarad kratkotrajnih političkih ciljeva.

Da ovde nije reč o bezopasnom izgredu, već o organizovanoj akciji zastrašivanja, potvrđuje činjenica da je u okolini Štrpca nekoliko saobraćajnih znakova sa nazivom mesta jednovremeno vandalizovano i ispisano parolama UČK.

Srbi u opštini Štrpce su u prošlosti teško stradali od ruku albanskih ekstremista i svako evociranje sećanja na zločine koje su nad srpskim narodom počinili teroristi OVK može imati opasne i nesagledive posledice.

Apelujemo na naše sunarodnike u opštini Štrpce da ne nasedaju na ovakve ili slične provokacije i da imaju poverenje u rešenost i sposobnost Srbije da zaštiti svoje građane u bilo kom delu južne pokrajine”,stoji u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica (saopštenje)

Comments