Laplje Selo: Otpadne vode dolaze iz dva pravca

Meštani Lapljeg Sela, suočeni sa nepodnošljivim smradom koji se širi iz korita reke Gračanke, okupili su se jutros kako bi još jednom ukazali na problem za koji, uprkos obećanjima, još uvek nema rešenja. Predstavnici Opštine Gračanica i Privremenog organa Opštine Priština, podržavaju stanovnike Lapljeg Sela, kojima su oobjasnili da je rešenje ovog problema na pomolu.

Dok se nepodnošljivi smrad širi selom, strpljenje meštana je na izmaku, a ogorčenost raste.

“Ovaj skup, u ovako malom broju u odnosu na veliki problem, pre svega je rezultat gneva ljudi koji ne mogu da reše svoj egzistencijalni problem – pravo na život. Nama je bukvalno ugroženo to pravo. Živim na 20-tak metara od reke, operisao sam rak glasnih žica i bio sam dobro, poslednjih meseci ujutru praktično ne mogu da govorim. Ovo ne govorim samo zbog sebe, plašim se da se problem ne pojavi kod mlađih generacija ako se nešto ne preduzme”, upozorava Dragan Stević.

“Kad sam ja bio dete, sa vršnjacima sam iz ove reke pio vodu. Igramo fudbal i odmah iz reke pijemo vodu, iz te iste reke iz koje se sada širi toliki smrad da ne može da se diše. Za mene, koji imam preko 60 godina, nije ni bitno, ali šta za decu…kako će oni dalje, šta u njihovim plućima ima? Ja sam seljak čovek i ne znam mnogo da pričam, ali znam šta nam se dešava”, kaže Milorad Kostić.

Sve što su lokalni odbor, kao i odbor za bezbednost mogli da urade u reševanju ovog problema, urađeno je, naglašava predstavnik Lapljeg Sela, Slaviša Todić i napominje da se meštani sada uzdaju u pomoć lokalne samouprave.

Iz Opštine Gračanica ističu da su pokušali da ovaj problem reše u saradnji sa inspekcijom pri Opštini Priština, ali da su sada rešili da preduzmu mere.

“U subotu smo uzeli stvar u svoje ruke. Našli smo gde je problem i sledeće što ćemo uraditi, ako se neko brzo ne opameti i ne preduzme potrebne aktivnosti ne bi li sprečili ovu katastrofu u Lapljem Selu i u Preocu, mi ćemo tu kanalizaciju zatvoriti samoinicijativno”, poručio je predsednik Opštine Srđan Popović.

Kanalizacija sa teritorije Opštine Priština dospeva do reke Gračanke, zbog čega predsednik Privremenog organa Opštine Priština smatra da u rešenje ovog problema treba da se uključe i institucije u Prištini.

“Rešenje ovog problema je izgradnja fabrike za prečišćavanje vode koju bi trebalo da finansira Opština Gračanica, grad Priština i Ministarstvo za zaštitu životne sredine. To je jedino dugoročno rešenje, jedino će to zaštiti reku Gračanku od otpadnih voda koje su izvor zaraze i bolesti”, rekao je Ljubinko Karadžić, predsednik Privremenog organa Opštine Priština.

Predstavnici lokalne samouprave su sa meštanima obišli gračaničko polje, gde su radnici javnih službi pri Opštini Gračanica bagerom raščistili rastinje, kako bi pronašli kanalizacione cevi. Tom prilikom je utvrđeno da otpadne vode do Gračanke dospevaju potokom iz dva pravca.

“Pošto smo našli veću cev, presekli smo je i usmerili u potok, kako bi izbegli plavljenje prvih kuća u Ajvaliji koje su priključene na kanalizaciju. Takođe smo napravili i neku vrstu bankine, na dve cevi koje dolaze iz drugog kraka i bukvalno odvojili oba kraka, kako bismo u narednom periodu ustanovili sa koje strane dolazi zagađenje”, rekao je Vladica Trajković, direktor Javnih službi pri Opštini Gračanica.

Trajković smatra da inspekcija pri Opštini Priština, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine, treba da pronađe kompaniju iz Ajvalije koja ispušta neprerađene otpadne vode koje dospevaju u korito reke Gračanke. Nadležni pri Opštini Gračanica rešenje ovog problema vide u izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Izvor: RTK2


Comments

Pročitaj još