Sredstvima Vlade Srbije otvorena sušara u Osojanu

Sušara, za potrebe povratničkih porodica sa teritorije opštine Istok na Kosovu, otvorena je danas u selu Osojane. Projekat izgradnje tunelske sušare, kapaciteta 800 kilograma za 24 časa, finansirala je Vlada Republike Srbije u iznosu od 5,5 miliona dinara.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Zoran Bojović izjavio je da je ovo jedan od projekata koji je realizovan na osnovu inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića, podsetivši da su sredstva za projekat odobrena krajem oktobra prošle godine. Izgradnjom tunelske sušare u Osojanu, stvoreni su uslovi povratničkim porodicama u opštini Istok za proizvodnju novih proizvoda od voća, povrća, lekovitog bilja i šumskih plodova i mogućnost njihovog boljeg plasiranja na tržište, prenosi Kosovo onlajn.

“Sušara će omogućiti ovdašnjem stanovništvu zaposlenje, mogućnosti ovakvog objekta su mnogostruke i Kancelarija za KiM nastavlja sa finansiranjem ovakvih projekata. Prošle godine smo investirali oko 200 miliona dinara u sadnice a ove godine završavaju se projekti koji u suštini omogućavaju opstanak ljudima na KiM”, rekao je Bojović.

On je podsetio da je pre sukoba u ovom delu Kosova živelo oko 8.500 Srba, a da ih danas živi oko 800 i da ne postoji ni jedna privatna fabrika. Pozvao je Srbe na Kosovu da formiraju zemljoradničke zadruge jer su, kako je objasnio, tada mogućnosti velike, veće su i mogućnosti Republike Srbije da pomogne onima koji se udruže.

Predsednik privremenog opštinskog organa u Istoku Mališa Đurić izjavio je novinarima da će sušara koja je izgrađena u Osojanu biti na usluzi svim Srbima iz 18 naseljenih mesta iz ove opštine.

Đurić je kazao da je plasman robe povratnika veliki problem i da će jedan ovakav objekat omogućiti da se i taj problem donekle prevaziđe.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još