• Početna>
  • Vesti>

Daka posle sastanka CIK-a: Spremni smo da organizujemo izbore

Kosovska Centralna izborna komisija održala je danas sastanak na kom je odlučeno da sekretarijat mora biti pripremljen za eventualne vanredne parlamentarne izbore, javlja Koha.

Predsednica CIK-a, Valjdete Daka, poručila je javnosti da je CIK spreman za nove izbore ukoliko ih bude bilo krajem septembra ili početkom oktobra.

„Moramo da uverimo javnost da smo u svakom slučaju spremni da organizujemo izbore. Naravno, mi smo kao telo koje donosi odluke zatražili od sekretarijata da otpočne pripreme za izbore i mobiliše se i  da budu spremni u slučaju da narednog meseca, ili kasnije, imamo izbore. Uveravam javnost da smo spremni i kada god dođe do raspisivanja izbora, mi ćemo ih organizovati“, rekla je Daka, prenosi Koha.

Tokom današnje sednice CIK, registrovane su i tri političke partije – Balistička partija, Evroatlantska partija Kosova i Demokratska partija dijaspore.

Podsećamo, nakon što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku krajem jula, Priština je u iščekivanju novih izbora ili imenovanja novog mandatara.

Sednica Skupštine Kosova na kojoj će se raspravljati o raspuštanju Skupštine Kosova zakazana je za kraj avgusta.

Ukoliko 22. avgusta dođe do raspuštanja skupštine, počeće da teče rok od 10 dana u kom kosovski predsednik Hašim Tači mora da raspiše nove opšte izbore. Po raspisivanju izbora, isti će biti zakazani ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana od raspuštanja skupštine. To znači da ukoliko kosovski predsednik bude ispoštovao ustavne rokove, kosovski parlamentarni izbori ne mogu biti raspisani pre 21. septembra, odnosno da ne mogu biti raspisani posle 6. oktobra.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još