• Početna>
  • Vesti>

Festival srednjovekovne muzike “Medimus” i ove godine u Prizrenu

Četvrti međunarodni Festival srednjovekovne muzike “Medimus” biće održan od 23. do 25. avgusta 2019. godine u Prizrenu.

U tri festivalska dana, nastupiće “Medimus”, “Musica profana”, Grčki vizantijski hor, “Renesans” i “Simonida Hiperborea”.

Za posetioce iz drugih krajeva zemlje i regiona, organizacija Festivala je osmislila izuzetno bogate aranžmane koji pored putovanja i smeštaja, podrazumeva i obilazak brojnih manastira.

Festival se od osnivanja, tradicionalno održava u Atrijumu Crkve Svetog Spasa, posvećenoj Vaznesenju Hristovom. Crlva se nalazi ispod tvrđave Kaljaje, na severnim padinama Potkaljaje. Zadužbina je srednjovekovnog srpskog vlastelina Mladena Vladojevića i njegovih roditelja, koji su nasledili pravo ktitorstva nad crkvom Svetog Spasa.Prvi put se pominje 1348. godine u povelji manastira Sveti Arhangeli u kojoj se kaže da je Car Dušan za ovu crkvu ktitoru dao crkvu Svetog Andreja u Ohridu.

Organizatori Festivala su Društvo prijatelja Manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena, Dom kulture Gračanica i Fondacija Sveti Arhangeli.

Festival se održava sa blagoslovom njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosija, pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, uz svesrdnu pomoć zemlje partnera Republike Mađarske. Svi učesnici i gosti tokom trajanja Festivala, borave u konacima Manastira Svetih arhangela i Bogoslovije „Sveti Ćirilo i Metodije „ u Prizrenu.

Festival je u februaru ove godine dobio nagradu revije “Muzika klasika” kojom je ocenjen kao najbolji festival od regionalnog značaja.

O svemu tome opširnijena zvanočnoj stranici Festivala: http://medimusfestival.com/

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još