Ljimaj: Kod Haradinaja na redovne konsultacije i na kafu

Predsednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Ljimaj izjavio je posle razgovora sa odlazećim premijerom privremenih prištinskih institucija Ramušem Haradinajem, koji je u ponedeljak najavio za danas konsultacije sa liderima stranaka vladajuće PAN koalicije, a kome se nije odazvao lider DPK Kadri Veselji, da je reč o redovnim konsultacijama i ocenio da je Kosovo na ivici izbora.

Kako prenose prištinski mediji, on je istakao da izbori moraju biti održani što pre i dodao da političke stranke čekaju poziv predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija.

Ljimaj je izrazio očekivanje da će datum izbora biti poznat sledeće nedelje.

“U toku su konsultacije o ovom pitanju, kad god sa kolegama pijemo kafu, razgovaramo o tome kako dalje. Verujem da je jasno da je zemlja na ivici izbora i trebalo bi da epilog bude poznat što pre”, rekao je Ljimaj.

On je potvrdio da je sastanku prisustvovao i lider Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli, a rekao je da ne zna kako su pozivnice upućene.

“Ne znam gde su pozivnice upućene, ali to je redovna kafa, redovne konsultacije, a ne poseban sastanak. To su razmene mišljenja”, rekao je on i dodao da je sa Haradinajem pio kafu kada je ušao Bedžet Pacoli”.

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji čeka tumačenje ustavnog suda o statusu vlade nakon ostavke koju je podneo, pozvao je na konsultacije pozvao predsednike DPK I NISME Kadrija Veseljija i Fatmira Ljimaja.

Veselji je već juče rekao da se neće odazvati, navodeći da je ostavka bila Haradinajeva želja.

“Preći ćemo na izborni proces. Građani su ti koji daju Vladi mandat. U ovom izbornom procesu imaćemo pozitivan ishod za PDK. Kosovo ima institucije, nema potrebe za stvaranjem konfuzije. Izbori su neizbežni”, poručio je Veselji.

Veselji je istovremeno zatražio raspuštanje skupštine i određivanje datuma održavanja izbora, uz ocenu da su oni neizbežni i najavio da će će preuzeti inicijativu da sazove sednicu, što je, kako je naveo, njegova ustavna odgovornost, a na toj bi sednici dvotrećinskom većinom trebalo da bude doneta odluka o njenom raspuštanju, prenela je RTK

Prema njegovim rečima, postoje dve opcije za zakazivanje izbora – sastanak političkih stranaka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem ili da skupština odluči o sopstvenom raspuštanju.

“Pozvao sam kolege iz političkih stranaka da se okupe u skupštini, da se dogovorimo o raspuštanju, a trebalo bi da se dogovorimo i o datumu izbora”, rekao je Veselji za RTK, posle sastanka Upravnog veća DPK.

Izvor: Tanjug

Comments