Draganac: Manastirska slava sveti Arhangel Gavrilo

Svetom liturgijom u manastiru Draganac, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika, mahom iz Kosovskog Pomoravlja i sa centralnog  Kosova,  ali i iz centralne Srbije, otpočela je proslava manastirske slave sveti Arhangel Gavrilo.

Svetu liturgiju služio je profesor niške Bogoslovije otac Boban Stojković, uz sasluženje igumana manastira Draganac oca Ilariona, sveštenstva I monaštva. Vernici koji su se pripremali postom i molitvom su se pričestili. Posle pričešća održano je i litije oko manastira . 

Za narednu godinu za domaćina slave prijavila se porodica Nebojše i Milene Tasevski  iz Gnjilana. Nakon liturgije vernicima se obratio profesor niške Bogoslovije otac Boban Stojković, koji je istakao poseban značaj manastira Draganac za pravoslavne vernike, ne samo one na Kosovu, već mnogo šire.

Za sve prisutne bratstvo manastira priredilo je tradicionalni ručak, a učenici Muzičke škole Stevan Hristić u Stanišoru priredili su kulturno-umetnički program.

Praznik Sabora svetog arhangela Gavrila nije obeležen “crvenim slovom” u kalendaru SPC koja mu ipak daje veliki značaj i slavi ga kao Blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje u vezi sa nastajanjem hrišćanstva. 

U narodu, praznik je poznat i kao letnji Aranđelovdan, za koji se vezuju mnogobrojni običaji, a onima koji poštuju veru tog dana zabranjen je skoro svaki rad.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još