• Početna>
  • Vesti>

Književno veče u okviru manifestacije “Grigorije Božović” održano u PKC “Akvarijus”

U Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” večeras je održano književno veče posvećeno dobitinicima nagrada u okviru manifestacije “Grigorije Božović”.

Večeri su prisustvovali istaknuti književnici i pisci iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Austrije.

Predsednik Književnog društva Kosova i Metohije Novica Sovrlić je pozdravio prisutne i zahvalio se na razumevanju publike i tom prilikom nagrađenima poželeo još nagrada.

“Hvala vam što postojite i što svojim prisustvom beležite naše postojanje. Zahvaljujem se svima i molim vas da imate razumevanja za nas koji vas volimo i koji smo vas pozvali iz razloga što smatramo da to zaista zaslužujete i što ste osvedočeni prijatelji Književnog društva Kosova i Metohije. Nagrađenima želim još puno nagrada. Neka ovo književno veče protekne u ljubavi, razumevanju, bratskoj slozi i pesničkom saborovanju jer nama treba malo više ljubavi, razumevanja. Nadam se da je ovo druženje doprinelo da se bolje razumemo” istakao je Sovrlić.

Aleksandar Laković, predsednik žirija je pročitao stihove pesme kojoj je posvetio pesnikinji Darinki Jevtić.

Dragomir Kostić, dobitnik ovogodišnje nagrade “Grigorije Božović” zahvalio se na dodeljenoj nagradi i pročitao stihove iz pesme “Pesnici nad trgovima Rusije”.

Akademik Adam Puslojić izrazio želju da nagrade ovogodišnje manifestacije dožive veliki odjek te da su oni, kao pisci, dužni da poboljšaju ovaj svet, koliko im je to u mogućnosti.

“Zaista sam uzbuđen u ovim poodmaklim godinama. Ne želim da budem genijalan i ne želim da ostavim na vas utisak. Ja bih sada kazao samo jednu pesmu. “Kosovo” . Dolazio sam na Kosovo i Metohiju stotinak puta i to u nezamislivm situacijama. Imao sam prilike da dodđem u Prištinu kada sam bio generalni sekretar Saveza književnika Jugoslavije. Bio sam član svih komisija a bilo ih je dvadesetak. Bio sam prijatelj sa mnogim Albanskim piscima. To su bila čudna vremena. Poželeo sam da ova gramata i nagrada “Grigorije Božović” doživi veliki odjek i da mi kao pisci, smo dužni da oplemenimo ovaj svet onoliko koliko možemo. Mnogo mi je prirodnije da vam kažem da sam shvatio još dublju istinu a ta istina je da ono što možemo najmanje da učinimo za boljitak, da je to prava stvar” istakao je Puslojić.

Branilav Veljković sekretar Udruženja književnika Srbije, koji je ovogodišnji dobitnik “Velike Gramate” za razvoj kulture i književnog stvaralaštva na Kosovu i Metohiji, rekao je da mu je to najznačajnija i najveća nagrada. Veljković se još jednom zahvalio i tom prilikom pročitao pesmu “Pesnikova pravda” iz knjige “Dnevik dnevnog disanja” Dejana Maksimovića koju je izdala izdavačka kuća “Filip Višnjić”.

Jovica Mišković profesor i pesnik iz Leposavića, koji predaje u Gračanici, kazivao je stihove iz pesme, koja je posvećena današnjem prazniku “ikona Bogorodice Trojeručice”.

Prvi dobitnik velike gramate Aleksandar Čotrić i istaknuti aforističar pročitao je aforizme iz svoje kolekcije.

Srđan Mijalković koji je predsednik Prosvjete u Beču, koje je najveće udruženje u Zapadnoj Evropi koje okuplja Srbe, je kazao da srpski narod ima neverovatno mnogo energije i duha te da to treba maksimalno iskoristiti.

“Mislim da svi ovde predstavljamo desetak miliona Srba koji zbog srečnih ili nesrećnih okolnosti žive u rasejanju. Svi mi činimo nešto što se zove srpski zajednički kulturni i duhovni prostor. Taj prostor se proteže od Čikaga do Johanesburga, koje voli ceo svet. Tih desetak miliona se slažu oko ljubavi prema Kosovu i Metohiji. Ta ljubav je čudna i specifična kao i svaki Srbin, zato što svako od nas ima svoje mišljene i svoju viziju. Kao što je rekao Crnjanski, mi smo narod seoba. Da se te seobe ne bi dešavale, formiranje tog zajedničkog kulturnog i duhovnog prostora je jedan proces koji ne može bez svih nas a pre svega bez mladih ljudi. Kako možemo da pomognemo Kosovu i Metohiji, tako što će svako od nas da počisti svoje dvorište, da ode kod devojke koja mu se dopada da joj to kaže iako nije smeo pre toga, na neko naslika sliku i neko napiše nekoliko stihova. Jednostavno da radimo najbolje što možemo. Ne moramo da izmišljamo toplu vodu jer su velike stvari već rečene. Veoma sam srećan što sam ovde večeras i neverovatno je da mi kao narod imamo ovoliko energije i duha” rekao je Mijalković.

Na književnoj večeri prisutnima su se predstavili i Bećir Vuković, pesnik iz Crne Gore, Petko Šipinkarovski iz Struga (Severne Makedonija) književnik i publicista, Ljiljana Bralović iz Ravne Gore, Blagoje Savić, Srećko Simić iz Vrbovca kod Vitine, predsednik i potpredsenik Književnog društva Kosova i Metohije Stanislav Kojić i Novica Sovrlić, Žarko Ristić iz Grabovca i Dejan Mastilović iz izdavačke kuće “Filip Višnjić”.

Đorđe Jevtić kritičar i član upravnog odbora Književnog društva Kosova i Metohije je rekao da ljudi van Kosova ne mogu shvatiti situaciju kao i lepotu, dok sami ne dođu i pogledaju.

“Večeras smo mnogo puta spomenuli Kosovo i šta nam ono znači. Gde bi mi da nam nije Kosova, gde bi bili. Onaj ko ne dođe na Kosovo i ne provede bar dan ili nekoliko sati ne može da shvati šta je Kosovo. U svakoj srpskoj glavi i duši ta reč je nešto sveto” rekao je Jevtić.

Organizator događaja je Književno društvo Kosova i Metohije. Manifestaciju podržava Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još