Pomen stradalim žeteocima u Starom Grackom

Na godišnjicu stradanja žetelaca u Starom Grackom služen je parastos i odata pošta. Porodice stradalih očekuju da slučaj preuzme Specijalni sud za ratne zločine pripadnika bivše OVK.

Navršeno je 20 godina od masakra u Starom Grackom kod Lipljana, kada je ubijeno 14 srpskih žetelaca dok su ubirali letinu. Parastosom, polaganjem venaca i paljenjem sveća, danas je obeleženo stradanje srpskih žetelaca.

U napadu su stradala četiri člana porodice Janićijević, od kojih i Novica, starosti 17 godina. Ubijeni su i Andrija Odalović, braća Živić, braća Cvejić, Đekić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Za ovaj napad, još niko nije snosio odgovornost.

U Starom Grackom služen je parastos kojem su prisustvovali članovi porodice, predstavnici Vlade, crkve, lokalne vlasti, Srpske liste.

Na skupu je rečeno da su britanski vojnici izvršili istragu i utvrdili počinioce, ali da su za Unmikove istražioce počinioci nestali bez traga. 

Predmet je kasnije predat Euleksu, koji je obustavio istragu uz obrazloženje da nemaju dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Svi se uzdaju u novi Specijalni sud.

“Ostajemo u nadi da se savest velikih moćnika u svetu nije sasvim ugasila i da će možda novi Specijalni sud za zločine OVK konačno rasvetliti ovaj i brojne druge posleratne zločine nad Srbima koji su počinjeni ne u ratu, već u vreme međunarodno garantovanog mira”, rekao je epsikop raško-prizrenski Teodosije.

Pored 14 žetelaca, u Starom Grackom je pre 20 godina život izgubilo još petoro Srba i to od kasetnih bombi tokom NATO bombardovanja.

Izvor: RTS / Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još