Đurić: Nemam preterana očekivanja od saslušanja Haradinaja, taj Sud je domaći

“S obzirom da je Sud za zločine OVK koji je pozvao na saslušanje Ramuša Haradinaja formirala takozvana Republika Kosovo nemam velika očekivanja od svega toga” istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Direktor vladine Kancelarije je kazao novinarima u Beogradu da je taj Sud uspostavljen i osnovan odlukom prištinskih institucija, kao specijalizovano veće, kao i da je samo teritorijalno izmešten sa KiM, na osnovu bilateralnog sporazuma Prištine sa Holandijom.

Kako kaže, međunarodni je jer su oni zaposlili sudije sa stranim državljanstvima, ali po svom karakteru, taj Sud je domaći, odnosno njihov.

“Prema tome, nemam preterana očekivanja od svega toga, ali mi nećemo odustati od toga da ih gonimo i za godinu, dve, 10, 20 videćemo – ratni zločin ne zastareva”, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, država Srbija je svoju posvećenost progonu ratnih zločinaca pokazala činjenicom da se najveći deo komandanata terorističke OVK i danas nalazi na našim poternicama.

Kako kaže, Srbija bi volela da ima bolju saradnju sa pojedinim državama koje se vrlo često kada ti razni osumnjičeni zločinci kroče na njihovu teritoriju ponašaju kao da nisu validni nalozi iz Srbije i propuste ih.

“Nadam se da će bilo koje međunarodno pravosuđe dati neki rezultat”, kazao je direktor vladine Kancelarije za KiM.

“Srbija neće dozvoliti masovno nasilje nad Srbima na KiM”

Đurić je upozorio privremene prištinske institucije da njihovo ćutanje i nereagovanje na nasilje nad Srbima može da ima ogromne posledice, a međunarodnoj zajednici poručio da već odavno ne vrše svoj posao za koji su plaćeni i zbog čega su poslati na KiM.

Đurić je to rekao novinarima u Beogradu upitan da prokomentariše još jedno u nizu zastrašivanje Srba, što se desilo juče sa Srbinom u Gnjilanu koji je pretučen.

“To kako se prema Srbima na KiM odnose prištinske institucije je sramota, a ovo nasilje je i sprovođeno direktno od predstavnika prištinskih institucija”, rekao je Đurić.

Kako je rekao direktor vladine Kancelarije, ne može se samo zastrašivanjem nazvati to što je jedan sedamdesetogodišnji čovek pred svojom suprugom izvučen iz automobila – i to član jedne od retkih srpskih porodica u Gnjilanu – i prebijen.

Podsetio je i da je dan pre toga uhapšen na Jarinju drugi Srbin, koji je takođe sa svojom suprugom, bio da poseti svoje ognjište u blizini Gračanice.

“Cela ta kampanja koja se vodi ima za cilj da Srbe dodatno zastraši, ima za cilj da pred domaćom albanskom javnošću na KiM napravi neku vrstu lažnog balansa u kojem će se vršiti dodatni pritisak na Srbe na terenu i posledica jedne šovinističke euforije na koju je prethodnih dana upozoravao i predsednik Aleksandar Vučić”, rekao je Đurić.

Smatra da je mudar savet koji je predsednik Vučić dao srpskim predstavnicima na KiM – da ni na koji način ne ulaze u unutrašnjo – političke sukobe Albanaca.

“Mi se bavimo svojim narodom, želimo da pomognemo svom narodu što više, u okviru toga se i sprovodi plan predsednika Vučića koji u ovom trenutku znači realizaciju 149 različitih projekata podrške narodu na KiM”, kazao je Đurić.

Kao važnu poruku srpskom narodu na Kosmetu, Đurić je istakao to da je ceo srpski narod i država Srbija uz njih i da bilo kakvo masovno ugrožavanje bezbednosti Srba na KiM neće biti tolerisano.

Izvor: B92 / Tanjug


Comments