Završena Prizrenska letnja duhovna škola

Na Kosovu i Metohiji juče je u manastiru Visoki Dečani završena druga Prizrenska letnja duhovna škola, koja je počela 16. jula.

Školu je organizovala Eparhija raško-prizrenska uz pomoć veroučitelja Darka Nikolića i Nemanje Protića iz Beograda i podršku Kancelarije za KiM Vlade Srbije.

Polaznici škole su studenti državnih univerzitet u Srbiji, koji su se prijavili i bili izabrani posle razgovora sa organizatorima, prenela je u nedelju TV Hram.

Oni su imali priliku da se upoznaju sa svetinjama i kulturnim nasleđem na Kosovu i Metohiji i da kroz predavanja i razgovore sa ljudima koji ovde žive istinski upoznaju našu južnu pokrajinu.

Polaznici su učestvovali na svetim liturgijama, svako jutro u drugoj svetinji: Svetim Arhangelima, Deviču, Gračanaci, Dragancu, Dečanima i Banjskoj.

U Prizrenu, Gračanici i Deviču sa polaznicima škole bio je i protojerej-stavrofor Radivoj Panić, koji služi u parohiji Srpske pravoslavne crkve u Briselu.

Organizovane su posete Pećkoj Patrijaršiji i Bogorodici Ljeviškoj koje se, zajedno sa Gračanicom i Dečanima, nalaze na UNESKO-vom spisku svetske kulturne baštine na KiM.

Neizbežna je bila i poseta Gazimestanu i samom gradu Prizrenu, svojevrsnom muzeju na otvorenom u kome danas imamo sačuvanih čak 10 crkava, od kojih su polovina iz 14. veka.

Ovogodišnja Prizrenska letnja duhovna škola završena je posetom manastirima Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i Banjska.

Polaznici škole primili su sertifikat u manastiru Visoki Dečani s blagoslovom episkopa Teodosija, koji je poručio da ne trebamo samo rečima ispovedati našu veru, već da te reči moramo svedočiti i potvrditi i svojim životom.

“Potrebno je ne samo rečima da volimo i podržavamo Kosovo i Metohiju i naše ljude koji žive na ovim prostorima, već i da ih posećujemo i da time pokažemo da Kosovo i Metohija nije samo jedan geografski pojam, jedna teritorija koja je važna samo onima koji ovde žive, već da su Kosovo i Metohija mnogo više od toga: Naše biće! Naš život! Naše postojanje!”, poručio je vladika Teodosije.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još