Za Periće iz Kalabića stigla pomoć iz Novog Sada

Predstavnici Udruženja “Vidovdan” u Novom Sadu, obezbedili su šestočlanoj porodici Perić iz zaseoka Kalabići u opštini Kamenica značajnu pomoć.

Posredstvom i u organizaciji potpredsednika za zajednice u opštini Kamenica Bojana Stamenkovića, prošle nedelje Periće su posetili članovi novosadskog Udruženja “Vidovdan”, koje im je obezbedilo novi nameštaj, deo bele tehnike i laptop, kome su se deca najviše obradovala.  
 
Perići, Negovan i supruga Živica sa četvoro dece žive usred šume, u nenaseljenom delu kameničke opštine. Najstarija Jovana je učenica treće godine gimnazije, a Ivana je prva godina u Tehničkoj školi. Dvoje mlađih su učenici Osnovne škole “Bratstvo” u Strezovcu. Anđela na jesen polazi u šesti, a Milan u treći razred. 
 
Otac Negovan je nezaposlen, a majka Živica ima ozbiljne zdravstvene probleme. Porodica Perić živi od socijalne pomoći. Imaju nekoliko koza i od prodaje jarića dopunjuju svoj kućni budžet. Izgradnju kuće u kojoj žive započeo je je UNMIK 2002. godine, a konačno je završila ruska Humanitarna organizacija “Pomogni delom” 2009. godine, kada su se Perići u kuću i uselili.  Deca su skromna i dobri su đaci. Starije devojčice obavljaju sve poljoprivredne poslove, od skupljanja sena do kopanja. Pomažu i mlađi. 
 
Ova šestočlana porodica živi u zaseoku Kalabići. Do asfalta i prvog prevoza stižu pešice kroz šumu teško prohodnom stazom. Lakše je sići, nego stići do njih. Pešači se uzbrdicom oko 15 minuta. Deca svakodnevno moraju u školu, otac u nabavku namirnica, majka povremeno do lekara. Najteže je zimi kad napada sneg. 
 
Perići su jedini žitelji Kalabića udaljenog oko 15 kilometara od Kamenice. Do njih se može doći i drugim, obilaznim zemljanim putem probijenim kroz gustu šumu, kojim mogu da prođu samo traktor ili terensko vozilo.
 
Inače, u kameničkoj opštini ima više srpskih porodica koje teško žive, međutim, po mišljenju mnogih koji su ih posetili, Perići žive u najtežim uslovima. 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još