• Početna>
  • Vesti>

Igor Simić: Realni vanredni parlamentarni izbori na Kosovu; Srpska lista nastavlja borbu kroz sve procese za opstanak svog naroda

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da trenutni sukob albanskih političkih partija može da podigne tenzije i “prelomi se preko leđa Srba na Kosovu i Metohiji”, i da je stoga poziv predsednika Aleksandra Vučića na suzdržanost i obazrivost građana i poruka da će on lično zajedno sa Vladom Republike Srbije učiniti sve da se zaštiti mir naroda koji živi na Kosovu i Metohiji vrlo značajan.

Simić je gostujući u programu Radio Kosovske Mitrovice naveo da iskustvo govori da ” kada imate sukob među albanskim političkim partijama i imate sada najavljene vanredne parlamentarne izbore, a u situaciji kada političke parije Albanaca nemaju čime da se pohvale pred svojim građanima, ostaje im da nažalost jeftine političke poene stiču tako što će promovistai mržnju prema Srbima, Srbiji i to je ono što nas najviše zabrinjava u ovom trenutku” .

Potpredsednik Srpske kaže da prema informacijama kojima raspolaže, zvanična ostavka Ramuša Haradinaja još uvek nije procesuirana, odnosno nije predata na dalje razmatranje.

“Samim tim nije ni počeo da teče rok od 10 dana kada Hašim Tači ima mogućnost da odluči da li će da raspiše izbore, odnosno da li će kroz konsultacije sa političkim parijama koje su prisutne u Skupštini uspostaviti tehničku vladu ,odnosno imenovati mandatara za sastav vlade”.

Smatra da su prevremeni parlamentarni izbori izvesniji ” jer albanske političke partije između ostalog na taj način odlažu i dijalog i mogućnost rešavanja problema Kosova i Metohije, jer su za to apsolutno nespremni”.

Simić smatra da ukoliko ne bude nekih iznenađenja vezano za formiranje tehničke vlade, a za šta veruje da su male šanse, prva polovina ili sredina septembra je optimalan rok za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Srpska lista će učestovati na vanrednim parlamentarnim izborima

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste kaže da imajući u vidu činjenicu da je Srpska lista stožer koji okuplja srpski narod  na prostoru Kosova i Metohije i da samim tim ima najveću obavezu i odgovornost da nastavi da se bori za interese srpskog naroda.

” Mi ne biramo ni teme ni mesto ni način da se borimo za svoje građane, i samim tim obaveza koju smo dobili,a koja proističe iz rezultata lokalnih izbora u četiri opštine na severu Kosova i Metohije sa više od 95 odsto osvojenih glasova apsolutno nalaže obavezu da se u svim procesima nastavimo borbu za opstanak ovog naroda, ali i za unapređenje uslova u kojima srpski narod i ostali nealbanski živalj živi na prostoru Kosova i Metohije” .

O hapšenju Gorana Stanišića

Nakon više destina ispitivanja koje je Specijalno tužilaštvo za zločine OVK sprovelo u prethodnom periodu , ovo je pokušaj stvaranja nekog veštačkog balansa između broja uhapšenih Albanaca i Srba, kaže Simić. “Pritom, nemojmo da zaboravimo da je gospodin Stanišić i nekoliko građana pre njega uhapšeno na osnovu nekakvih tajnih optužnica za koje niko ne zna. Stanišić je neko ko je više puta dolazio na prostor Kosova i Metohije  bez ikakvih problema, obilazio svoju rodbinu i odjednom se sada pojavljuju  ovakvi nekakvi razlozi za njegovo pritvaranje”.

Navodi, da hapšenja izazivaju nemir među Srbima na prostoru Kosova i Metohije, jer je kako ističe, pravosuđe Kosova do sada više puta pokazalo da je podložno političkim uticajima i da ne sudi po pravu i po pravdi. “Stoga je apsolutno razumljiv i strah kod običnih građana, jer činjenica je da se ovakvim hapšenjima vrši direktan pritisak na opstanak i ostanak Srba na ovim prostorima”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još