Haradinaj i Tači o presudi MSP-a

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je da je 22. jul, dan kada je Međunarodni sud pravde 2010. godine proglasio da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, jedan od najvažnijih datuma za državnost tzv. Kosova. Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je ta odluka najveća međunarodna pobeda Prištine.

Ramuš Haradinaj je u tekstu objavljenom na “Fejsbuku” ocenio da je ta odluka Međunarodnog suda pravde istorijska i da je “potvrdila temelje nezavisnosti, državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, prenosi “Telegrafi”.

Haradinaj je ocenio da je slučajnost to što je pre devet godina, dan pre presude MSP-a, pozvan u Hag u drugom sudskom procesu, a da je danas, na devetu godišnjicu, ponovo pozvan u Hag.

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da je odluka Međunarodnog suda pravde najveća međunarodna pobeda Prištine.

“Prošlo je devet godina od odluke Međunarodnog suda pravde, koja je potvrdila naše pravo da proglasimo nezavisnost Kosova. To je bila najveća međunarodna pobeda Republike Kosovo, koja je otvorila put za jačanje međunarodne subjektivnosti i zauvek označila naše pravo na samoopredeljenje. Ova odluka je otvorila put za članstvo Kosova u NATO, EU i UN”, napisao je Tači, prenosi “RTK”.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments