Vučić: Ostavka Haradinaja politički trik

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je ostavka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja politički trik, kojim može da dobije još veću popularnost. Istakao je da nema razloga za radost i euforiju, kao i da Srbija treba da reaguje smireno iako će, kako je upozorio, položaj Srba na KiM biti još teži nego do danas.

Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti istakao da Srbija povodom ostavke Ramuša Haradinaja treba da reaguje smireno, odmereno, trezveno i bez bilo kakve euforije.

“Razumemo i očekivanja i potrebu našeg naroda za zadovoljenje pravde, naših ljudi koji su trpeli stigmu krivca i jedinih odgovornih za sve što se zbivalo na prostoru bivše Jugoslavije. Zato razumemo radost, ali i neku vrstu zadovoljstva kod pripadnika našeg naroda zbog poziva Haradinaju na saslušanje, a zbog činjenice da je osumnjičen za ratne zločine”, rekao je Vučić.

Ipak, ističe Vučić, razloga za radost i euforiju nema kada se sagledavaju sve činjenice i sve posledice, a posebno kako će se odnositi i Albanci i međunarodna zajednica prema srpskom narodu i Srbiji.

“Ostavka Ramuša Haradinaja je politički trik, da bi on dobio još veću popularnost i pregazio političke protivnike što će dovesti do još većeg ekstremizma, a on postane junak koji se bori za Kosovo, a svi drugi nedostojni velikog vođe”, rekao je Vučić.

Istovremeno, kako kaže Vučić, imamo ćutanje međunarodne zajednice o zločinima nad Srbima i nealbanskim stanovništvom.

“Mogli ste da vidite plejadu albanskih političara koji su govorili o veličanstvenom Haradinaju stremeći dalje ujedinjavanju i nastavku za nas tragične priče o Velikoj Albaniji na čemu već neskriveno rade”, rekao je Vučić.

Dodao je da će položaj Srba i svakodnevni život biti još teži. “Dolazi do dodatne homogenizacije Albanaca do dalje ekstremizacije njihovih stavova i još snažnije neskrivene mržnje prema srpskom narodu u srpskoj državi koju doživljavaju kao jedinog krivca”, naveo je Vučić.

Naglasio je da će Srbija posvetiti još veću pažnju opastanku, životu i bezbednosti srpskog naroda na KiM. “Naš narod na KiM može da računa na svoju državu, na Srbiju”, istakao je Vučić.

Ukazao je da Srbija smatra da je nastavak dijaloga najvažniji za očuvanje mira i stabilnosti.

“Plašimo se da politički razvoj događaja na Kosovu ide u smeru za daljim odlaganjem razgovora i dijaloga sa Prištinom”, rekao je Vučić.

“Haradinaj se vraća kao heroj, raste pritisak na Srbiju”

Vučić je izrazio uverenje da će Ramuš Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, ali da će biti odmah pušten, te da će se na Kosovo vratiti sa udvostručenom popularnošću, a uveren je da će istovremeno rasti pritisak na Srbiju.

“Naša predviđanja su da će Haradinaj sledeće nedelje otići u Hag, da će ga odmah pustiti nazad, posle 48 sati. Vratiće se kao veliki heroj albanskog življa na KiM. Njegova popularnost će se udvsotručiti”, objasnio je Vučić na konferenciji za štampu.

Rekao je da će oni, koji bi pokušali da pronađu drugog mandatara, biti suočeni sa činjenicom da će to biti nemoguće bez Haradinaja zbog delegitimnosti drugih političara. “Haradinaj, a nisam siguran samo on, želi ubedljivu pobedu najtvrđe albanske opcije na izborima, koji će se održati krajem septembra ili oktobru”, dodao je Vučić. 

“Za to vreme je jasno da će glavni cilj biti formiranje većine bez Srpske liste, a u tome će koristiti i neke pripadnike našeg naroda. Biće to veliko albansko ujedinjenja unutar Kosova, ali i sa Tiranom”, uveren je Vučić. 

Ukazao je da će dok traju izborne radnje biti nemoguće vođenje dijaloga, te da u tom periodu sigurno neće ukinuti takse koje su stvorile užasnu situaciju u našim odnosima. “Njihov plan i ideja je da sačekaju izbore, a iz njih Ramuš izađe još snažniji. Tu za Srbe nema mesta, a ni za dijalog”, naglasio je Vučić. 

Naveo je da će, nakon izbora, formiranje vlade uslediti tek u novembru, a odmah potom počinje i kampanja u Srbiji, gde su izbori u martu. 

“Jasno je da tu razgovora nema. Moramo da se pripremimo da, ako neko ne bude malo odgovorniji u međunarodnoj zajednici i ne pritisne Prištinu, neće biti suštinske promene”, istakao je Vučić.

Vučić očekuje dodatni pritisak na Srbiju od onih koji su stvorili takozvanu državu Kosovo, a to su zapadne zemlje. 

“Sve snažnije će da osećaju potrebu da se oštrica pritiska okrene ka Beogradu. Mi od njih tražimo ukidanje taksi, a onda će neki njihovi reći da šalju njihove lidere čak u Hag, pa je, prema njima, neophodno da sada moramo i mi da popuštamo mnogo više nego što smo mislili ranije”, ukazao je Vučić.

Naveo je primer da je to kao što čini sudija u košarci, kada se igra derbi, kada neko povede sa 10-20 koševa, počne da svira više u korist onog ko gubi. “Oni će uvek na svakom mestu, a sada se čini da se klatno, iako bi moglo biti klatno pravde, gurati i vraćati unazad”, rekao je Vučić.

“Pritisci će jačati, tražiće priznavanje”

Predsednik je rekao da se narednih dva, tri meseca očekuje jačanje pritisaka na Srbiju iz svih aspekata, posebno tokom septembra i da će pritisci ići u pravcu da prizna nezavisnost Kosova.

Vučić je u obraćanju javnosti naglasio da će Srbija insistirati na ukidanju taksi, a da će već u avgustu raditi na ekonomskom ujedinjenju balkanskih zemalja. “To je jedina šansa da ekonomski napredujemo i time štitimo svoje interese”, poručio je Vučić.

Najavio je da će razgovarati sa više lidera o ujedinjenju balkanskog prostora u ekonomskom smislu, kao i da mnoge balkanske zemlje to razumeju.

“Znam da su Svetozar Marković i kralj Aleksandar stradali zalažući se za ideju balkanskih naroda i tražili približavanje balkanskih naroda, ja ne vidim drugi izlaz iz teških sukoba poslednjih decenija”, istakao je Vučić.

Ukazao je da probleme moramo da rešavamo sami i da niko drugi to neće moći, kao i da mi hoćemo da razgovaramo sa Albancima. Sve velike sile, kako je ukazao, učestvovaće bez razlike u skladu sa svojim interesima.

“Ovde imamo mi interes na Balkanu”, rekao je Vučić navodeći da oni zbog njihovih unutrašnjih problema kažu da ne možemo u EU.

Samo ekonomsko jači možemo da postavljamo svoje zahteve i tražimo put ka EU. “Srbija se ponosi činjenicom da je suverena, mi hoćemo saradnju sa velikim silama, ali nećemo tutora, hoćemo da imamo svoj stav zasnovan na interesima Srbije, a ne stav stranih ambasada”, istakao je predsednik.

Dodao je i da naš posao nije da zastupamo interese velikih sila, već našeg naroda i za očuvanje mira i stabilnosti.

Napomenuo je da Bramerc više ne kritikuje Albance, ali kritikuje srpske vlasti zbog visokih oficira vojske, zbog progona 800.000 Albanaca. “Jesi li ti brojao Bramerc, svi se vratiše samo je Srba za 150.000 manje, o tome ne govorite”, upitao je Vučić.

To su stvari sa kojima ćemo da se suočavamo, rekao je predsednik i naveo da će Srbija da prati situaciju u Prištini i neće se mešati u njihovu internu političku scenu.

“Pomagaćemo svom narodu, da on bude siguran i bezbedan”, poručio je Vučić.

Izvor: RTS

Comments