Grubješić: Bez nastavka dijaloga evropski put Srbije komplikovan

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić rekla je za RTS da ostavka Ramuša Haradinaja može da otvori prostor za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali može da zakomplikuje stvari jer je pitanje da li će Hašim Tači ići na rekonstrukciju vlade ili na prevremene izbore.

Ključna tema u medijima je i ostavka Ramuša Haradinaja. Oglasila se i Maja Kocijačič rečenicom da je EU proimila k znanju ostavku Ramuša Haradinaja.

Suzana Grubješić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da će reakcije uskediti, a da izjava portparolke EU govori da su bili iznenađeni ovom odlukom.

Kako ističe, bolji poznavaoci prilika kažu da je kosovska vlada već duže vreme bila u krizi i da se Specijalnom sudu za zločine OVK i o mogućim ljudima koji će biti pozvani govorilo već duže vreme, tako da za njih nije iznenađenje.

“Ne treba zaboraviti da Haradinaj ide kao osumnjičeni i da je je već dva puta išao u Hag i bio oslobođen”, rekla je Grubješićeva.

Ukoliko su pronašli nove dolkaze to je druga priča, to ćemo videti u danima koji slede, kaže ona i dodaje da je Haradinaj bio oslobođen zbog nedostatka dokaza i svedoka koji su nestali u čitavom procesu.

Mediji spekulišu koliko je uticaja EU u svemu tome, a jedna od naslova je da Makron šalje Haradinala u Hag.

Govoreći o tome koliki je pritisak evropskih zemalja, Grubješićeva kaže da to nisu samo evropske zemlje nego i međunarodna zajednica. “Sigurno su i SAD odigrale veliku ulogu, Kadri Veselji je u Vašingtonu, a pre nekoliko dana je poslao poruku da bi takse trebalo suspendovati”, ističe Grubješićeva.

Prema njenim rečima, više međunrodnih faktora je uticalo na odlazak Haradinaja u Hag.

“Ova odluka može da otvori prostor za nastavak dijaloga, ali može da zakomplikuje stvari jer je pitanje da li će Tači ići na rekonstrukciju vlade ili na prevremene izbore”, kaže ona.

“Povećani su napori da do dijaloga dođe” 

Tamni oblaci nad dijalogom Beograda i Prištine, tako situaciju nastalu uvođenjem prištinskih taksa opisuje Angela Merkel. 

Govoreći o taksama i izjavi nemačke kancelarke o obnovi dijaloga, Grubješićeva kaže da smo čuli tokom i nakon posete francuskog predsednika da bi moglo u septembru da se organizuje nastavak dijaloga.

“Da li ovaj potez menja kalendar, videćemo, ali povećani su napori da do dijaloga dođe, jer bez nastavka dijaloga ne samo što evropski put Srbije baguje i ne ide brzinom kojim bismo hteli već se dovodi u pitanje i stabilnost regiona, što je važno čitavoj međunarodnoj zajednici, a ne samo EU”, kaže generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Napori da se nastavi dijalog nadam se da će uroditi plovodom već ove jeseni, a preduslov je ukidanje taksi, kaže ona.

Poslednja izjava Haradinaja kao premijera je bila da takse ostaju. 

“Sada se situacija menja, takse su mu donele popularnost i ako se kojim slučajem treći put vrati iz Haga nesumnjivo će biti jedan od najmoćnijih ljudi na Kosmetu”, zaključila je Grubješićeva.

Izvor: RTS

Comments