• Početna>
  • Vesti>

Ramuš Haradinaj podneo ostavku, dobio poziv iz Haga u svojstvu osumnjičenog

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo je ostavku na sednici vlade, javlja dopisnik RTS-a.

Ramuš Haradinaj je rekao da je dobio poziv za saslušanje u Hagu u svojstvu osumnjičenog i da ovim činom želi da “odvoji funkciju premijera od Ramuša Hradinaja”.

“Podnosim neopozivu ostavku sa pozicije premijera Republike Kosova. Želim da vam se zahvlim na ukazanom poverenju i podršci. Razlog je taj što sam dobio poziv od Specijalizovanih veća u Hagu kao osumnjičeni”, kazao je emotivnim tonom na zasedanju Vlade Haradinaj u petak. a prenosi Radio Slobodna Evropa

On je kazao da nije optužen već da je pozvan da se pojavi pred tim sudom u svojstvu osumnjičenog.

“Posle ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obaveštavam”, rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare u Prištini održanoj posle sednice Vlade Kosova.

On je kazao da je na predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da počne konsultacije sa parlamentarnim strankama i zakaže datum održavanja novih izbora.

“Na sledećim izborima ću se kandidovati i ja i moja stranka, ali nisam mogao da vodim zemlju u ovakvoj situaciji jer bi otežalo položaj Kosova”, naveo je Haradinaj.

Haradinaj je rekao da o sledećim koracima, odnosno o novim izborima treba da odluči predsednik u konsultacijama sa svim relevantnim stranama. Prema Ustavu Kosova, ukoliko premijer da ostavku ili iz nekih drugih razloga njegovo mesto ostane upražnjeno, predsednik Kosova u konsultaciji sa političkom partijom ili koalicijom koja je dobila većinu u Skupštini imenuje novog kandidata za formiranje Vlade.


Izvor: RTS / Beta

Comments

Pročitaj još