Milentijević: Smanjene rezerve krvi

Tokom leta se javlja potreba za većim količinama krvi, a rezerve ove dragocene tečnosti zbog nedovoljnog broja dobrovoljnih davalaca su smanjene.

Zbog godišnjih odmora, ovih dana je manje dobrovoljnih davalaca krvi, pa su rezerve na minimumu. Iz Službe za transfuziju krvi u Kosovskoj Mitrovici apeluju na građane da daju krv kako bi se prikupile rezerve neophodne za zbrinjavanje pacijenata.

U Službi za transfuziju krvi  u Kosovskoj Mitrovici za sada imaju zaliha za hitne slučajeve, ali nedostaju negativne krvne grupe.

“Rezerve krvi su smanjene zbog toga što je leto, kao period poznat po tome da je smanjen broj davaoca krvi, a samim tim smanjene su i rezerve krvi. Što se tiče pozitivnih krvnih grupa jedino je smanjena rezerva kod AB pozitivnih i B pozitivnih, a od negativnih, samim tim što su ređe krvne grupe, A negativna nam je najslabija rezerva sa negativnom krvnom grupom”, kaže za TV Most Vesna Milentijević, načelnica Službe za transfuziju Kosovska Mitrovica.

Ona je pozvala sve dobrovoljne davaoce da dođu i dobrovoljno daju krv s obzirom da je letnji period i da su smanjene rezerve.

“Značilo bi nam mnogo da popravimo naše rezerve i da omogućimo lečenje svim pacijentima koji leže u Zdravstvenom centru”, rekla je Milentijević.

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba starosti od 18 do 65 godina, zato budimo humani, jer naših pet minuta nekome znači život.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još