• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Na KiM ugroženi svi elementi opstanka srpske zajednice

Beograd, 16. decembra 2018. - Predsednik SPS Ivica Dacic na desetoj konferenciji gradske organizacije SPS Beograd u susret redovnom stranackom Kongresu. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u Vašingtonu na Ministarskoj konferenciji o verskim slobodama da su pripadnici srpskog naroda, crkva i hrišćansko kulturno-istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji – žrtve nacionalističke ideologije stvaranja homogenog etničkog, kulturnog i verskog prostora.

Ivica Dačić navodi da su na Kosovu i Metohiji ugroženi gotovo svi elementi opstanka srpske zajednice.

“Posebno od juna 1999. godine, ugroženi su gotovo svi elementi opstanka srpske zajednice –ljudi, materijalna i nematerijalna kulturna baština, crkve i manastiri, uz uništavanje i druge vidove devastacije verskih, kulturnih, istorijskih tragova slovenstva i pravoslavlja, uključujući verbalne i fizičke napade, pa i ubistva sveštenika Srpske pravoslavne crkve”, naveo je Dačić.

Od četiri izuzetna verska objekta koja se nalaze na listi svetske baštine Uneska u opasnosti – Pećka patrijaršija, manastir Visoki Dečani, manastir Gračanica i Bogorodica Ljeviška, opstala su samo tri jer su bili pod punom fizičkom zaštitom NATO snaga u vreme organizovanih talasa etničkih pogroma, rekao je ministar.

“Stanje prava na veroispovest srpskog stanovništva u ovim okolnostima direktno zavisi od sredine u kojoj se verski objekat nalazi”, rekao je Dačić.

Kako je istakao, ta tragična situacija ima,nažalost, pored etničkih, i svoje sistemske uzroke.

“Mora se shvatiti da objekti Srpske pravoslavne crkve na KiM nisu muzeji, niti spomenici – oni su deo koncepta žive crkve, koja je uvek dostupna i na usluzi vernicima, hramom, sveštenstvom i monaštvom. Isto tako, posete raseljenog srpskog stanovništva svojim crkvama i manastirima ne smeju se smatrati hodočašćem. To nisu posete stranaca, već dolasci vernika da se pomole, da zapale sveće, da obiđu grobove svojih predaka i bližnjih”, istakao je ministar spoljnih poslova.

Kršenje prava vernika Srpske pravoslavne crkve 

Naveo je i da poslednji izveštaj Stejt Departmenta o religijskim slobodama na Kosovu i Metohiji potvrđuje kršenja prava vernika Srpske pravoslavne crkve.

“Zbog svega navedenog je za unapređenje verskih sloboda u pokrajini potrebno promeniti pristup i odustati od dvostrukih standarda, negiranja, minimiziranja i relativizovanja kontinuirane diskriminacije od strane većinske zajednice i njenih institucija, što bi trebalo da prate sistematski napori za oživotvorenje prava da Srbi na Kosovu i Metohiji slobodno i neometano ispovedaju svoju veru”, poručio je Dačić.

Istakao je snažnu potrebu za reafirmisanjem međunarodnih standarda u vezi sa verskim slobodama, i u ime Srbije, izrazio solidarnost sa porukama protiv verski motivisane netrpeljivosti, netolerancije i diskriminacije po svim osnovama, uključujući versku opredeljenost, kao i poruku protiv nasilja i govora mržnje.

“Naša obaveza je da reagujemo na nepoštovanje verskih prava, ali moramo uvek imati u vidu kompleksnost svake pojedine situacije i svakom od pitanja pristupati pažljivo i odmereno, uvek vođeni premisom da je zajednički cilj postizanje najboljeg i održivog rešenja za ostvarenje ljudskih prava svake posebne verske grupe”, istakao je ministar spoljnih poslova.

Srbija sekularna država 

Naveo je da je Srbija sekularna država koja prepoznaje sedam tradicionalnih verskih zajednica i u kojoj, prema odredbama Zakona o verskim slobodama, deluje 28 aktivnih verskih zajednica.

“Imajući u vidu da je najveći broj građana pravoslavne hrišćanske veroispovesti, želim da istaknem da je ova godina za Srpsku pravoslavnu crkvu od posebnog značaja, upravo zato što baš u njoj obeležava 800 godina svoje autokefalnosti”, podsetio je Dačić.

Istakao je da je Srbija u punoj meri posvećena realizaciji slobode vere i uverenja u svim domenima života.

“Mi to činimo kroz pridržavanje duha i slova zakona, ali i kroz poštovanje svih međunarodnih normi i standarda u oblasti vera, smatrajući prava na slobodu vere i uverenja jednim od ključnih ljudskih prava. Ova prava odnose se kako na individualno i kolektivno ispoljavanje vere unutar samih crkava i verskih zajednica, tako i u odnosima sa drugim crkvama i verskim zajednicama i državnim organima”, rekao je ministar.

Naša perspektiva budućih odnosa među crkvama i verskim zajednicama je takva da možemo sa sigurnošću tvrditi da će se i u budućem periodu, kroz međuverski dijalog koji se vodi na svim nivoima u Republici Srbiji i brigu države o ostvarivanju ljudskih prava u skladu sa najvišim svetskim standardima, ova prava ostvarivati bez diskriminacije.

“Takva situacija, nažalost, nije prisutna u našoj južnoj pokrajini, Kosovu i Metohiji, koja je počev od 1999. godine pod administrativnom upravom Ujedinjenih nacija. U tom smislu, nema nikakvih pozitivnih vesti u odnosu na moje obraćanje ovom skupu od prošle godine”, zaključio je Dačić.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još