• Početna>
  • Vesti>

Kosovo pozdravlja dolazak Ursule Fon der Lajen na čelo EK

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, veruje da će EK pod rukovodstvom Ursule Fon der Lajen vratiti Kosovo u dinamiku evropskih integracija. Izbor pozdravljaju i drugi zvaničnici.

Vest o izboru Nemice Ursule Fon der Lajen na čelu Evropske komisije na Kosovu je izuzetno dobro dočekana zbog činjenice da je po mišljenju kosovskih zvaničnika bivša nemačka ministarka odbrane vrlo dobro upoznata sa Kosovom i realnošću na Kosovu i region Zapadnog Balkana.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj kaže da “je potpuno siguran da će se, pod rukovodstvom Ursule Fon der Lajen Kosovo vratiti u dinamiku evropskih integracija”.

“Dijalog između Kosova i Srbije treba nastaviti bezuslovno dok se ne postigne sporazum o uzajamnom priznavanju u postojećim granicama. Verujem da će EK intenzivirati napore u okviru politike proširenja”, naglasio je Haradinaj.

On je uveren je da će Ursula Fon der Lajen “ostati verna svom stavu za jedinstvenu i moćnu Evropu” i kaže da će “Kosovo, uprkos njegovim specifičnostima i izazovima, dati svoj skroman doprinos i biti dodatna vrednost na svom putu ka Evropskoj uniji”.

I za šefa kosovske diplomatije, Bedžeta Pacolija, je izbor Ursule Fon der Lajen za predsednicu EK dobra vest za Kosovo i region.

“Radujemo se saradnji sa Ursulom Fon der Lajen za evropsku perspektivu Kosova i liberalizaciju viznog režima za naše građane kao važan element evropske perspektive naše zemlje”, kazao je Pacoli.

Lider najveće opozicione partije, Demokratskog Saveza Kosova (DSK), Isa Mustafa pozdravio je izbor Ursule Fon der Lejen na čelo Evropske komisije. Prema njegovim rečima, on je sa radošću primio vest o njenom izboru za predsednicu EK i zbog činjenicu da “dolazi iz posestrinske partije DSK-a, CDU, koje su članovi evropskih narodnih partija”.

“Čitavo Kosovo a naročito Demokratski savez Kosova pozdravlja izbor gospođe Fon der Lejen za predsednicu Evropske komisije. Zainteresovani smo za nastavak i produbljivanje saradnje i interakcije između Kosova i EU, na našem putu ka integracionim procesima i liberalizaciji viza za kosovske građane”, rekao je Isa Mustafa.

Poznavalac političkih prilika Armend Muja u intervjuu za DW rekao je da nove strukture EU odražavaju promenu uticaja u EU.

“Izbor Ursule Fon der Lejen  za predsednicu uliva nadu za bržu integraciju Kosova. Dok skepticizam uzrokuje predlog da se za šefa evropske diplomatije izabere španski ministar spoljnih poslova Josep Borel jer ova zemlja ne priznaje Kosovo”, kaže Muja.

“Francuski stav protiv proširenja i stav Španije protiv nezavisnosti Kosova smanjuje uticaj EU u celini i u dijalogu Priština-Beograd posebno”, tvrdi Armend Muja, dodajući da uliva nadu činjenica da je na čelu Evropske komisije, Nemica Ursula Fon der Lejen.

“Fon der Lejen je najadekvatnija ličnost u ovom periodu. Ona dobro poznaje Kosovo i važnost zapadnog Saveza”, kaže Muja.

Izvor: RTK2,RKM

Comments

Pročitaj još