Građani Kosova ne žele promene granica

Istraživanje javnog mnjenja koje je krajem marta ove godine sproveo Nacionalni demokratski institut (NDI) pokazalo je da građani Kosova žele postizanje sporazuma sa Srbijom, ali ne po cenu promene granica Kosova, izveštava današnja Koha.

Anketa je pokazala da većina ispitanika smatra da je očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova glavni prioritet u dijalogu u Briselu.

Oko 46% ispitanika je reklo da teritorijalni integritet Kosova ne treba žrtvovati u postizanju konačnog sporazuma sa Srbijom.

Samo 20,6 odsto ispitanika izjavilo je da se slaže da je vredno razmotriti odustajanje od jednog dela teritorije ako to znači priznanje od Srbije i članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Njih 49,6% smatra da bi se potencijalna zamena teritorija pretvorila u odlazak manjinskih zajednica i time bi se oštetio multietnički karakter Kosova. 74% ispitanika je reklo da SAD i Evropska unija moraju ostati odlučni u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova.

Čak 79 procenata je reklo da bi SAD i EU trebalo da igraju veću ulogu u postizanju rešenja između Kosova i Srbije, a 37 procenata je reklo da bi SAD i EU trebalo da dozvole Kosovu i Srbiji da postignu sporazum.

Anketa je takođe pokazala da je dijalog u Briselu zasenjen nezaposlenošću, korupcijom i problemom liberalizacije viza.

Liberalizacija viznog režima i zdravstvena zaštita ističu se kao glavna pitanja a anketa je takođe pokazala da postoji smanjenje javnog poverenja u rad kosovskih institucija.

Izvor: Kontakt plus, Koha

Comments

Pročitaj još