• Početna>
  • Vesti>

General Volters sa Vučićem o komunikaciji Kfora i Vojske Srbije

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu Tod Volters je u razgovoru sa predsednikom Srbije potvrdio da će KFOR “i dalje odgovorno ispunjavati svoje obaveze na Kosovu i Metohiji”. Podržao je napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa vrhovnim komandantom NATO snaga za Evropu i komandantom evropske komande američkih snaga generalom Todom Voltersom.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa NATO-om, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije, navedeno je u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika.

Predsednik Srbije je istakao da su međunarodne mirovne snage na Kosovu i Metohiji pod vođstvom NATO-a garant bezbednosti srpskog naroda na KiM. Zato je zatražio da načelnik Generalštaba Vojske Srbije u svakom trenutku može da stupi u kontakt sa komandantom KFOR-a i istovremeno prihvatio da vrh naše Vojske bude na raspolaganju za komunikaciju sa KFOR-om.

“Dobra komunikacija između Vojske Srbije i KFOR-a je važna kako bi, bez oklevanja, bila predupređena svaka krizna situacija na Kosovu i Metohiji. To predstavlja garant bezbednosti srpskog naroda na KiM”, rekao je Vučić.

General Volters je prihvatio da postoji mogućnost međusobne komunikacije “jer je to važno za očuvanje stabilnosti u regionu kao jednog od stubova globalne stabilnosti”.

On je, kako se navodi u saopštenju, potvrdio da će “KFOR i dalje odgovorno ispunjavati svoje obaveze na Kosovu i Metohiji” i pohvalio predsednika Vučića za odgovorne, mudre i hladnokrvne reakcije u kriznim situacijama na KiM.

General Volters je podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu.

Vučić je rekao da je saradnja Vojske Srbije sa NATO-om, u okviru programa Partnerstvo za mir, u zajedničkom interesu i izrazio nadu da će ona biti unapređena sa ciljem izgradnje kapaciteta za doprinos međunarodnom miru. Vučić je naglasio da je usaglašen novi ciklus Individualnog akcionog plana partnerstva.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još