Stefanović: Ne mogu ogrezli u kriminalu da se bore protiv njega

Nećemo dozvoliti da ogrezli u kriminalu i korupciji sada postanu navodni borci protiv kriminala, poručuje ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodaje da će Srbija nastaviti odlučnu diplomatsku borbu u sprečavanju tzv. Kosova da postane deo Interpola.

“Učinićemo sve što je neophodno kako bi zaštitili svoje nacionalne interese i sprečilia brutalno gaženje međunarodnog prava i politizaciju i kriminalizaciju te profesionalne policijske organizacije”, istakao je Nebojša Stefanović u izjavi za “Tanjug”.

Stefanović je istakao da će predstavnici Srbije nastaviti da razgovaraju sa zemljama članicama Interpola kako bi im još jednom izneli nepobitne argumente koji ukazuju na to zašto bi prijem tzv. Kosova imao dalekosežne posledice na budući rad Interpola, kao i na mogućnost da poverljivi podaci, koje policije razmenjuju, budu vrlo brzo kompromitovani.

“Nećemo dozvoliti da oni koji su ogrezili u kriminalu i korupciji sada postanu navodni borci protiv toga, jer je svima jasno da tako nešto nije moguće”, podvukao je Stefanović.

Kako je rekao, ne može se očekivati da ljudi koji se dovode u vezu sa najtežim zločinima na Kosovu i Metohiji i koji su upravo zbog toga i u bazi Interpola – budu oni koji će postupati u skladu sa tim raspisanim međunarodnim poternicama.

“Daleko su veći izgledi da oni poverljive podatke preuzmu za sebe i svoje saborce”, naveo je ministar.

Stefanović je istakao da će Srbija, i pre sednice Generalne skupštine Interpola, koja će biti u oktobru u Čileu, svima još jednom ponoviti koji sve pravni argumenti jasno pokazuju da Kosovo ne može biti deo Interpola, jer je KiM teritorija Srbije, što je jasno propisano Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je ponovo upozorio da bi eventualni prijem bio bi u suprotnosti sa pravilima Interpola, tačnije time bi bila prekršena “Korelova rezolucija”, koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, a koja propisuje da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola.

“Takozvano Kosovo, naravno, ne ispunjava ni jedan od ovih uslova”, konstatovao je Stefanović.

On je rekao da će se svim pravnim sredstvima braniti suverenitet Srbije, čime se, kaže, ujedno brani i integritet Interpola, jer bi prijem Kosova ozbiljno doveo u pitanje budući rad ove profesionalne policijske organizacije.

Prištinski “Zeri” preneo je danas ocenu kosovskih analitičara da su “male šanse da Kosovo pristupi Interpolu ove godine”.

Analitičari navode da u ovom trenutku samo aktivna kampanja lobiranja može dati rezultate, ali da nema inicijative za to, pa će ovogodišnji proces verovatno proći kao prethodni, jer “nema naznaka da je Kosovo naučilo lekciju iz prošlogodišnjeg neuspeha da se priključi Interpolu”, preneo je prištinski list.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments