Dačić: Nadam se da će Makron prekinuti igru oko taksi

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izrazio je nadu da će francuski predsednik Emanuel Makron “prekinuti igru” Prištine oko taksi na srpske proizvode.

“Ne može niko da me ubedi da zapadna Evropa, čija je Francuska jedan od lidera, kao i SAD, koji su Prištinu toliko zadužili svojim zalaganjem za nezavisnost Kosova, ne mogu da nateraju (Ramuša) Haradinaja da već osam meseci ukine jednu sramnu administrativnu odluku, zbog koje stoji najvažnije balkansko političko pitanje”, kazao je Dačić za “Blic” uoči posete francuskog predsednika Srbiji.

On je napomenuo da Srbija nikada ni sa jedne adrese nije dobila uverljiv odgovor otkuda ta nemoć.

“Zato se nadam da će predsednik Makron prekinuti ovo igru i dati nam uveravanje da će ova mučna i sramotna epizoda biti uskoro okončana”, kazao je Dačić.

Dačić je izjavio da je dolazak predsednika Francuske u Srbiju jedna je od najvažnijih poseta stranih državnika u poslednjoj deceniji.

“Mi joj pridajemo veliki značaj, jer od nje imamo velika očekivanja”, kazao je Dačić.

On je istakao i da ne očekuje da će Francuska izvršiti pritisak na Srbiju da prizna Kosovo.

“Francuska veoma ozbiljno tretira odnose sa Srbijom i tako nešto bilo bi u neskladu sa takvim tretmanom jer je naša pozicija oko KiM jasna i čvrsta. Ako nas zaista smatraju pravim partnerom na Balkanu, kako kažu, onda od nas neće tražiti da uradimo nešto što ne želimo i što ne možemo”, kazao je Dačić.

Izvor: Radio Kontakt plus / Blic

Comments