Uništeno više od dvadeset nadgrobnih spomenika u Lipljanu

U noći između petka i subote, nepoznati vandali polomili su, porušili i uništili više od dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu.

Od preuzimanja ingerencija međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, ovo pravoslavno groblje je više puta bilo na meti vandala.

“Kada smo kao i svake subote izašli na groblje, imali smo šta da vidimo. Preko dvadeset spomenika je porušeno. Pozvali smo policiju, to smo jedino mogli, i evo i sami možete da vidite šta je ovde urađeno. Dešavalo se i ranije, rušili su spomenike koji su bliže putu. Ovog puta su ušli dublje u groblje, da se valjda ne vidi, ne primeti, i porušili su preko dvadeset spomen ploča, a na jednoj ploči su izvršili i nuždu”, rekao je RTV Gračanica Jovica Mirić, predsednik srpske zajednice u Lipljanu.

Preostali Srbi u Lipljanu ovo zlodelo na njihovim upokojenim rođacima, prijateljima, sugrađanima tumače kao direktnu poruku da nisu poželjni u ovom gradu.

“Sa velikim bolom i tugom su naši meštani dobili prvu informaciju da su uništena dva nadgrobna spomenika. Međutim, kada smo došli na lice mesta, videli smo da je više od dvadeset spomenika srušeno, polomljeno, uništeno. Šta mi preostali Srbi još možemo da očekujemo, ako im i naši mrtvi smetaju. Ovo je poruka da ne žele suživot sa nama, da nema budućnosti ovde za nas”, istako je Zoran Radić, predstavnik Srba u opštini Lipljan.

Uviđaj je izvršila KPS- policijske stanice u Lipljanu.Predsednik Opštine Gračanica osudio skrnavljenje spomenika

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović najoštrije je osudio rušenje preko dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu i od nadležnih zahteva detaljnu istragu i pronalaženje odgovornih.

„Ovakvi incidenti vraću nas u prošlost i ne doprinese stabilizaciji i sveukupnom miru i izgradnji poverenja. Etnička, verska i kulturna različitost su visoke društvene vrednosti koje moramo poštovati. Rušenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu predstavlja vandalizam koji je neprimeren savremenoj civilizaciji a koji se nažalost ponavlja već dve decenije. Ovi postupci su za svaku osudu i u suprotnosti sa našim nastojanjima ka izgradnji mirnog i boljeg života za sve građane. Zahtevam hitnu reakciju nadležnih policijskih i pravosudnih organa, pronalaženje počinilaca i najstrožije kažnjavanje“, naveo je predsednik opštine Gračanica Srđan Popović.

Radio Gračanica javio je danas da su noći između petka i subote, nepoznati vandali polomili, porušili i uništili više od dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu te da je uviđaj izvršila Kosovska policija.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović sutra će obići pravoslavno groblje u Lipljanu nakon čega će razgovarati sa građanima.

Izvor: RTV Gračanica, Radio KMIzvor: RTV Gračanica

Comments