• Početna>
  • Vesti>

Bogosluženjem na temeljima drevne crkve, u Hoči obeležen Petrovdan

Svetom liturgijom, koju je u prisustvu vernka iz Velike Hoče i Orahovca, služio protojerej stavrofor Milenko Dragićević, rezanjem slavskog kolača i pričešćem vernika posle tronedeljnog posta, na temeljima stare crkve Svetog Petra u Velikoj Hoči, obeležen je Petrovdan, praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

Slavski kolač domaćina Živorada Čubonovića, jedine porodice iz Velike Hoče koja Petrovdan slavi kao svoju krsnu slavu, prerezan je na temeljima drevne crkve Svetog Petra.

Temelji crkve Svetog Petra, nalaze se iznad Velike Hoče, s desne strane starog puta koji vodi ka Zočištu, na mestu koje Hočani nazivaju „Mijačin dol“.

Niskim rastinjem i visokim krošnjama brestova „crkviše Svetog Petra“ je zaklonjeno od radoznalih pogleda.

Za nju znaju samo meštani koji dovde stižu uzanim kolskim putem. Zimi kada sneg napada u ovom delu se najduže i zadržava, zato je u narodu put prozvan kao „duboki put“.

Crkva posvećena Svetom apostolu Petru, prema starim zapisima, postojala je još u 16. veku ali su je neprijatelji hrišćanstva, po predanju, srušili dva veka kasnije.

I danas je neobnovljena, ali Hočani i Srbi iz Orahovca znaju za nju i tu, kraj njenih temelja, o svakom Petrovdanu redovno se okuljpaju, pale sveće i mole se za svoje i zdravlje svojih bližnjih, ali i obnovu ove pravoslavne svetinje.

Petrovdan je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a posvećen je svetim apostolima Petru i Pavlu, prvim propovednicima hrišćanstva i najbližim učenicima Isusa Hrista.

Izvor: Radio Kontakt plus / Gracanicaonline


Comments

Pročitaj još