Sud za OVK još ne sudi, ali organizuje razgovore s NVO

Specijalizovana veća Kosova, poznatija kao sud za zločine OVK, koji je počeo sa radom 2017. godine i još nije počeo da sudi jer nadležno tužilaštvo nije podiglo nijednu optužnicu, organizovao je prošle sedmice u sedištu suda u Hagu, radionicu za Sudsku informativnu mrežu (SIM) od 15 nevladinih organizacija sa KiM i iz Srbije, objavljeno je na sajtu tog suda.

U radionici su učestvovale nevladine organizacije: Komitet za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija, YUCOM, Forum ZFD – Srbija, Centar za humanitarno pravo – Srbija, Centar za humanitarno pravo – Kosovo, Evropski centar za pitanja manjina – Kosovo, Inicijativa mladih za ljudska prava – Kosovo, AKTIV, Centar za zastupanje demokratske kulture, Centar za istraživanje, dokumentaciju i publikacije , Integra, Centar za mir i toleranciju, Forum ZFD – Kosovo i Romi u akciji, prenosi Tanjug.

U informaciji suda navodi se da je Sudska informativna mreža nevladinih organizacija osnovana u junu 2018. godine sa ciljem da radi na izgradnji odnosa sa stanovništvom i nevladinim organizacijama regiona kako bi informisanje o radu Specijalizovanih veća bilo tačno i transparentno.

Sud navodi da je ovogodišnja radionica organizovana s ciljem da se oceni napredak koji su Specijalizovana veća postigla u komunikaciji i približavanju javnosti (program Outreach) na osnovu povratnih informacija i preporuka Sudske informativne mreže sa prošlogodišnje radionice.

Predsednica Specijalizovanih veća Ekaterina Trendafilova zahvalila se Sudskoj informativnoj mreži na, kako je rekla, dragocenim povratnim informacijama i pomoći ukazanoj tom sudu, posebno u „približavanju stanovništvu na Kosovu i u regionu koje je najviše zainteresovano za rad suda, između ostalog i širenjem tačnih informacija o mandatu i radu suda”.

Od prošlogodišnjeg sastanka mreže u junu 2018. godine, Specijalizovana veća su u okviru programa Outreach održala preko 30 sastanaka sa predstavnicima građanskog društva širom KiM a njihovi predstavnici su se sastali i sa udruženjima žrtava u Beogradu, Nišu i Kraljevu.

Aktivnosti suda na približavanju javnosti na Kosovu, finansiraju se uz podršku švajcarske vlade, navodi se u informaciji suda.

Izvor: Politika

Foto: Vikipedija

Comments

Pročitaj još