• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Pogrešna interpretacija izjave Borisova, idemo dalje

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da je danas razgovarao sa bugarskom koleginicom Ekatarinom Zaharijevom o svemu što se dogodilo posle nedavne izjave bugarskog premijera Bojka Borisova o Kosovu i budućem šefu evropske diplomatije, istakavši da se radi pogrešnoj interpretaciji u srpskim medijima i da su izglađeni svi nesporazumi.

“Razgovarali smo o svim ovim nesporazumima koji su se ovih dana odvijali na našim relacijama, što je obavljeno i kroz razgovore sa ambasadorima u našim ministarstvima, ali danas smo ustanovili, analizirajući kako je to preneto u pojedinim medijima, da je očigledno da je došlo do pogrešne interpetacije onoga što je rekao Borisov i onoga što je objavljeno u medijima”, rekao je Dačić.

Iz onoga što je objavljeno u srpskim medijima moglo se zaključiti da Bugarska u stvari upozorava Borela da on mora da poštuje stav EU o tome da je Kosovo nezavisno, što je sa naše strane veoma sporno jer EU nije utvrdila da je Kosovo nezavisno, rekao je Dačić.

Kako je dodao, to nije jedinstven stav u EU, jer je EU statusno neutralna i označava Kosovo sa zvezdicom i fusnotom u svojim dokumentima.

“Iz analize s ministarkom, suština onoga što je Borisov rekao jeste da je on u stvari odgovarao na pitanje o tome da li će Borel biti prtistrasan, imajući u vidu da postoje primedbe na to što nije priznao Kosovo od strane nekih zemalja i da je on rekao da će svakako gledati da uvažava i stavove drugih zemalja u okviru EU koje su priznale Kosovo”, kazao je Dačić.

To, kako kaže, suštinski menja ono što je preneto. 

Dačić dodaje da je veoma važno što su raščišćeni svi detalji.

“Bojko Borisov je čovek sa kojim sam sarađivao dugi niz godina i zato sam bio iznenađen tom izjavom za koju se sada ispostavilo da je pogrešno interpretirana, odnosno onako kako je to prevedeno i preneto u našim medijima. Verovatno ima različitih interpretacija i u bugarskim medijima i za to je bio važno da se sastanemo sa ministarkom Zaharijevom da to pitanje zatvorimo, otklonimo sve nesporazume”, rekao je on.

Dačić kaže da Srbija želi sa Bugarskom dobre odnose, prijateljske, strateške i savezničke, jer smatra da je to u interesu obe države i oba naroda.

“Zahvalni smo na svemu što je Bugarska pomagala po pitanju evropskih integracija, takođe Bugarska može da računa na Srbiju, baš zato je naša želja i bila to da ukažemo na to da treba da imamo međusobno razumevanje. Očigledno je da ni u Bugarskoj nisu razumeli na šta sam ja imao primedbe kada sam govorio, već su mislili da napadam Borisova zbog onoga kako je on stvarno rekao, a ne zbog te interpretacije u našim medijima”, rekao je on.

Posebno je, dodao je on, ulje na vatru dolilo to što je Ramuš Haradinaj podržao to što je rekao Borisov i onda ispada da je Bugarska stala na stranu Kosova.

“Važno je da se sporazumi raščiste i kao što je Bojko rekao – ‘Idemo dalje’. Pozdravljam ga i želim da idemo dalje čvrsto držeći stranu jedni drugima imajući puno razumevanja za sve probleme koje imamo “, rekao je Dačić.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još